Monster of the Week episode 3: Were-Monster; Guy Mann (The X-Files S10, ep3)

the x files season 10 episode 3 mulder & scully meet the were-monster
Fox

Deze keer in the Monster of the Week staat Guy Mann oftewel de Were-Monster centraal, uit een hele leuke meta-monster-aflevering van het tiende seizoen van The X-Files: Mulder & Scully Meet the Were-Monster.

De aflevering begint als Scully hun kantoor binnenkomt en Mulder gedesillusioneerd achter zijn bureau aantreft. Wat is namelijk het geval? Alles waar hij ooit in geloofde of in wilde geloven wat monsters betreft blijkt logisch verklaarbaar of blijkt een hoax te zijn. Maar Scully heeft een verrassing voor hem, namelijk een echte monster of the week die een aantal mensen heeft vermoord.

En dat is precies waar deze hele aflevering over gaat: over monster of the week afleveringen. En zoals Scully zo leuk opmerkt wanneer ze één van de dodelijke slachtoffers onderzoekt: “Ik was vergeten hoe leuk dit soort zaken zijn.” En dat is maar al te waar.

Terwijl Mulder op zoek gaat naar het zogenaamde monster dat door getuigen wordt omschreven als een lizard man, komt hij hem uiteindelijk ook tegen op het kerkhof bij de grafsteen van Kim Manners, waarop staat: Let’s kick it in the ass. Een mooi eerbetoon aan één van de producers van The X-Files en trouwens ook van Supernatural die helaas is overleden.

the x-files season 10 episode 3 mulder & scully meet the were-monster
Fox

De lizard man of Guy Mann, zoals hij zichzelf noemt, vertelt zijn hele verhaal aan Mulder. Dat hij een slachtoffer is in dit hele gebeuren. Want hij lag gewoon rustig in het bos te chillen, toen er een paar mannen opdoken die vlak naast hem begonnen te vechten. Hij probeerde zich nog te verbergen, maar voordat hij zich kon verdedigen door bloed uit zijn oog te spuiten (echt waar: dat doen padhagedissen om hun vijanden af te schrikken, die denken dan dat ze dodelijk ziek zijn) werd hij gebeten. De volgende ochtend werd hij wakker en ontdekte tot zijn grote schrik dat hij een mens was geworden. Niet alleen voelde hij nu de behoefte om zich te bedekken, maar ook om te jagen, naar een baan. Die hij vond in een telefoonwinkel. Hij logeerde in een motel en voelde zich gelijk ontevreden over zijn baan, maakte zich zorgen om zijn pensioen, hypotheek die hij moest krijgen en voelde zich miserabel. Dus nam hij een hond Dagoo. Die de volgende dag wegliep toen de schoonmaakster de deur open had gelaten en dat is de avond waarop Mulder en Scully hem op het spoor kwamen. Zijn leven is verwoest, hij voelde geluk, verdriet, wraak en heeft ook steeds de neiging om over zijn seksleven te liegen wat een erg geinige nep flashback oplevert wanneer Scully de telefoonzaak binnen kwam om hem te ondervragen, maar praktisch met hem op het kopieerapparaat belandde.

Maar de ironie is dat Mulder, nu hij de real deal voor zich heeft, hij hem niet gelooft. Het verhaal is te bizar, te fantastisch om te geloven.

De twist in deze aflevering is niet alleen dat een monster verandert in een mens die op zijn beurt juist de mens als de monsters beschouwt, maar dat de echte killer een gewoon mens blijkt te zijn.

Guy Mann ziet er als lizard, sorry dat is racistisch, als monster geweldig uit. Groen geschubde huid met rode ogen, hoorntjes en klauwhanden. Prachtige geschminkt en een prachtig pak. Maar de mooiste en eigenlijke transformatie is die naar de mens Guy. Want gekleed in een licht katoenachtig pak, strohoedje en donkere stropdas is hij het evenbeeld van Carl Kolchak uit de tv serie Kolchak: The Night Stalker die liep van 1974 tot 1975 en voor een groot deel de inspiratie was voor de paranormale zaken, maar ook de monster of the week episodes van The X-Files. Kolchak was een journalist die allemaal vreemde en paranormale gebeurtenissen onderzocht en zo te maken kreeg met verschillende soorten monsters en zaken. Een soort voorloper van The X-Files zelf. Een serie die niet erg lang heeft gelopen, maar wel een enorme legacy had, zo blijkt maar weer.

the x-files season 10 episode 3 mulder & scully meet the were-monster
Fox

De aflevering zelf is erg grappig, een meta-aflevering over het fenomeen monster of the week en het feit dat Mulder graag wil geloven en nu eindelijk bewijs krijgt. Ware het niet dat zijn nieuwe camera app op zijn telefoon erg vreemd doet, zodat hij zichzelf al gillend heeft gefilmd in plaats van de were-monster is natuurlijk extra grappig. Wel is het voor hem een reden om door te blijven gaan met zoeken. Daarom zien we hem ook zijn huis binnen komen in de vierde aflevering van het elfde seizoen The Lost Art of Forehead Sweat’, in een camouflage pak op zoek naar Sasquatch. Ook al zo’n leuke meta-aflevering over de The-Files zelf en hun relevantie en zoektocht naar de waarheid.

De moraal van het verhaal is natuurlijk dat de mensen zelf de grotere monsters zijn en waarom je naar echte monsters wil gaan zoeken als je je gewoon onder de monsters bevindt? Kijk maar naar de eigenaar van het motel, de creepy Peeping Tom, wat een hilarisch shot oplevert van Mulder in zijn strakke rode slip slapend op bed. Nog grappiger is dat hij door de ogen kijkt van opgezette dieren waaronder de Jackolope (een soort herthaas), die dus wel echt is, vraag maar aan de dode vriend van Guy Mann, met dank aan een Jackolope. Oftewel monsters are real, one way or the other…

Meer lezen van The X-Files? Klik op onderstaande links:

Favorite Episodes:

Monster of the Week:

← Lees ook de vorige Monster of the Week episode 2: Moder (The Ritual)

→ Lees ook de volgende Monster of the Week episode 4:  The Creatures uit A Quiet Place (2018)