Film Review: The Hole (2009)

review film the hole 2009
Dane, Lucas en Julie/ Big Air Studios

The Hole (2009) is een leuke horror voor de jeugd met enge en verrassende momenten.

Op IMDb staat deze film aangegeven als PG-13, wat betekent dat de film ongeschikt kan zijn voor kinderen jonger dan 13. De film gaat over de 17 jarige Dane die noodgedwongen met zijn moeder en broertje moest verhuizen en in het nieuwe huis in de kelder een vreemd en gevaarlijk gat ontdekt.

Het verhaal

De broers Dane (17) en Lucas (10) verhuizen met hun moeder naar een dorpje. In hun nieuwe huis ontdekken ze in de kelder een luik dat afgesloten is met verschillende sloten. Dane verveelt zich en is helemaal niet blij met wederom een verhuizing en Lucas is vooral heel nieuwsgierig en daarom besluiten ze het luik te openen. Ze krijgen hulp van hun leuke buurmeisje Julie (17) en onderzoeken het gat zelfs met een videocamera. Er lijkt helemaal niets in het gat te zitten, noch lijkt het gat een bodem te hebben. Het mysterieuze gat bevat echter hun ergste nachtmerries en ze hadden het beter dicht kunnen laten. Als ze de herkomst van het gat gaan onderzoeken, komen ze erachter komen dat wat er zich in het gat bevindt ze alleen kunnen stoppen door hun eigen angsten te overwinnen.

review film the hole 2009
de angst van Lucas/ Big Air Studios

Beoordeling

De film is een echte tienerhorror en dan ook helemaal verteld vanuit het perspectief van Dane, Julie en Lucas. Hun moeder is totaal blind voor wat er in hun huis afspeelt, wat af en toe zeer grappige scènes oplevert. Dane is zelf een echte puber die een crush heeft op het buurmeisje. En Lucas is gewoon heel erg schattig. Maar samen zijn ze een erg goed team en gaan op onderzoek uit naar wat het gat in de kelder nu eigenlijk is. Dat levert niet alleen leuke scènes op, maar ook erg spannende scènes. En sommige scènes zijn best wel eng te noemen en er komen een aantal schrikmomenten in voor.

Waar het in het algemeen om gaat in de film is hoe je met angst omgaat. Verstop je je, of ga je de confrontatie aan. Lucas is bang voor een enge pop, maar blijkt uiteindelijk heel dapper te zijn wanneer dat nodig is.

De angst van Dane is geheel anders en zal ik niet verklappen, maar komt heel goed tot zijn recht in het laatste deel van de film. Het einde vond ik leuk en origineel en geheel in de lijn van een tienerhorror. Ook snijdt het einde een typisch thema aan dat speelt onder sommige kinderen. Namelijk kindermishandeling. De angst van een kind wordt hierin heel mooi verbeeld en de strijd die Dane aangaat is mooi en surrealistisch gefilmd. Een film dus die voor tieners iets dieper gaat dan een simpele griezelfilm.

Ook de angst van Julie zorgt voor een aantal hele enge scènes. Het gaat namelijk om een vriendinnetje van haar dat een tijd geleden is verongelukt. En Julie ziet telkens haar geest, die best eng is weergegeven.

De manier waarop iedere angst van zowel, Dane, Julie als Lucas in beeld is gebracht is goed aangepast op het personage en op hun angst. Dat zorgt voor afwisselende enge scènes, die ieder eng zijn op hun eigen manier.

Parental Guidance

De film duurt 92 minuten en is vooral gericht op de leeftijd vanaf ongeveer 13 jaar en ouder. Voor tieners die van enge verhalen houden, is dit een zeer geschikte film en het heeft zeker een echte horror vibe, die vooral gericht is op sfeer. En voor de ouders is het geen straf om mee te kijken.

Kijk info

 • Eng: 4/5 Er komt een eng spookmeisje in voor en een enge pop. Het gat op zich is eng en er komen een aantal schrikmomenten in voor.
 • Geweld: 2/5 Er wordt voornamelijk gehint naar geweld van de vader van Dane en Lucas die hen sloeg met een riem en hij is ook de reden waarom ze steeds verhuizen, omdat ze bang voor hem zijn en hij hen zo niet kan vinden.
 • Gescheld: 1/5 Er komen een paar scheldwoorden in voor.
 • Seks/Bloot: 0/5
 • Alcohol/drugs: 1/5 De moeder drinkt wijn en er is een referentie naar drugs.

P.S.

Goed om te weten: Het hondje Charlie gaat niet dood.

Praktische info

 • The Hole (2009) 92 min
 • Directed by: Joe Dante
 • Produced by: Claudio Fäh, Michel Litvak, Vivki Sotheran, David Lancaster
 • Written by: Mark L. Smith
 • Starring: Chris Massoglia, Haley Bennett, Nathan Gamble, Teri Polo, Bruce Dern
 • Music by: Javier Navarrete
 • Cinematography: Theo van de Sande
 • Edited by: Marshall Harvey
 • Production company: Bold Films, BenderSpink, The Hole
 • Distributed by: Big Air Studios