Favorite Episode: Rm9sbG93ZXJz (The X-Files S11, ep7)

the x files season 11 episode 7 Rm9sbG93ZXJz
Mulder and Scully/ FX

Soms zijn er afleveringen van een serie die er echt uitspringen. En daarom is het leuk om die extra te belichten. Vandaag de zevende aflevering van het elfde seizoen van The X-Files met de wel heel bijzondere titel: Rm9sbG93ZXJz.

De Sushibar

De reden waarom deze aflevering eruit springt heeft vooral te maken met het feit dat er vrijwel niet in gesproken wordt. De hele aflevering draait om Mulder en Scully, waarbij we hen volgen in hun gewone ‘saaie’ leven, waarbij ze geen zaak of mysterie hebben op te lossen. We treffen hen aan in een sushi bar. Mulder en Scully zitten naast elkaar, bestellen hun eten via een elektronisch menu, terwijl ze ieder op hun telefoon zitten te kijken. Alhoewel ze wel zwijgzaam met elkaar communiceren, zeggen ze de eerste acht minuten geen woord tegen elkaar.

Wanneer hun bestelling automatisch via een klepje in de bar wordt geserveerd, treft Mulder een blobvis aan op zijn bord. De arme vissen zijn al vrij lelijk, en het beest ligt in volle glorie, rauw op zijn bord. Er is verder niemand in het restaurant te bekennen, geen andere klanten en geen personeel. Dus Mulder besluit de niet bestelde blobvis terug te brengen naar de keuken.

Daar begint de eerste clou van het plot. Want ook daar is geen mens te bekennen, alleen maar robots die het eten bereiden. Wanneer Mulder de keuken binnen stapt, stoppen de robots met werken en kijken hem vragend aan. Heel typisch en een grappige akward situatie. Mulder kan niets anders doen dan de blobvis weer mee terug naar zijn plek te brengen waar Scully hem uitlacht. Het enige dat hij kan doen is geen fooi geven, wanneer de rekening automatisch komt. Maar met deze beslissing, wordt een vreemde avond in gang gezet.

Moderne technologie en wij

Deze aflevering laat op een speelse en komische manier zien wat technologie met ons leven doet en hoe zeer we er van afhankelijk zijn. En dat niet alleen, want de aflevering begint met een vertelling over een experiment. Een AI instragramaccount dat is aangemaakt en geprogrammeerd om te leren van menselijke communicatie, veranderde van een gewone jonge vrouw in een racistische, seksistische, vloekende ergernis, alleen maar door het nabootsten hoe mensen communiceren via social media. En dat is in feite wat er een beetje gebeurt in deze aflevering.

Op een zeer komische manier, wordt getoond dat automatisering, niet automatisch betekent dat ons leven er makkelijker op wordt gemaakt. Want wanneer Scully naar huis wordt gebracht door een robotbestuurde taxi die helemaal roque gaat omdat zij geen zin heeft om te praten of een muziekje te luisteren, wordt Mulder via zijn ingestelde route naar huis, weer teruggeleid naar het restaurant. Waar hij een berichtje op zijn telefoon krijgt dat hij nog een paar uur heeft om een fooi te geven, dat hij wegdrukt. Natuurlijk weet je als kijker dan al, dat daar narigheid van gaat komen. Mulder, betaal gewoon die fooi…

the x files season 11 episode 7 Rm9sbG93ZXJz
on the run/ FX

Maar dat doet hij niet en we zien hem en Scully vervolgens allerlei vreemde dingen te verduren krijgen in hun huis. Mulder kan een helpdesk niet bereiken (wie wel?) die zijn naam niet herkend en ook wordt hij gestalked door een stelletje drones buiten zijn huis, die eruit zien als mannetjes van de maffia die hun geld komen opeisen of anders… Scully krijgt ondertussen een automatische stofzuiger, zo’n rond ding dat slim stofzuigt de hele dag en tevens fungeert, (volgens de reclames, als vervoersmiddel binnenshuis voor de kat). Niet alleen heeft ze het ding niet besteld, en lukt het haar niet om het te retouren, maar ook dit apparaat wordt roque en valt haar soms aan, net als de ijskast die ijsblokjes begint te schieten.

Sterke aflevering met sterke boodschap

En dit alles allemaal zonder woorden. Alles wordt uitgebeeld door middel van hun expressie, gedrag, mimiek. Ook de omgevingen, behalve het huis van Mulder, zijn vrij steriel. Het sushi restaurant was de gezelligheid zelve, als je een robot bent waarschijnlijk, en ook het huis van Scully barst niet van de huiselijkheid uit elkaar. Nou ja, behalve de openhaard dan in combinatie met gas en een vuurtje, aangestoken door het automatische climate control en house control systeem van Scully. Ze kan ternauwernood ontsnappen en samen met Mulder slaan ze op de vlucht. Technologie is overal en ze zijn zelfs gedwongen om hun telefoons weg te gooien.

Uiteindelijk schuilen ze in een fabriek. Slim idee? Niet echt want ook daar wemelt het van de robots. En Mulder maar berichtjes krijgen dat hij nog een paar minuten heeft om een fooi te geven. Wanneer ze tenslotte in een kamertje terecht komen waar een 3D printer staat die kogels print en op hen afschiet terwijl een gewapende robot de kamer binnencrasht, zijn er nog een paar seconden, die aftikken als een bom om fooi te geven. Misschien had Mulder dat beter eerder kunnen doen, want zodra hij op het 10% icoontje drukt (nog best gierig hoor) trekken alle robots zich tevreden terug. Waarop Mulder zegt: “We should be better teachers”.

De aflevering is droogkomisch, spannend op een weirde manier en vaak ook heel erg herkenbaar. We zijn ons niet bewust hoezeer technologie in ons leven is geïntegreerd, totdat het te laat is. Ook al lijkt de boodschap wat overdreven, het is toch iets om over na te denken. Dat het op zo’n speelse manier wordt gebracht, met prachtig camerawerk, sterke art direction van de omgevingen en vormgeving van de robots, met een filter dat erg contrastrijk en scherp is, maar vrij kleurloos is, is deze aflevering cinematografisch erg interessant om te kijken. Het doet waarschijnlijk een beetje Black Mirror achtig aan, maar door Mulder en Scully blijft het typisch X-Files. Hun chemie is zo sterk, dat, zo blijkt nu, ze niet eens woorden nodig hebben om zichzelf aan elkaar verstaanbaar te maken, maar ook aan de kijkers.

Meer lezen van The X-Files? Klik op onderstaande links:

Favorite Episodes:

Monster of the Week: