Monster of the Week episode 2: Moder (The Ritual)

film book the ritual moder
Moder/ eOne Films, Netflix

Deze tweede aflevering is het de beurt aan Moder een heidense god, die zowel erg creepy is als er mega origineel uitziet, en die je tegenkomt in de Zweedse bossen in de film The Ritual (2017).

Vaker wel dan niet is een horror boek enger om te lezen dan de boekverfilming is om te kijken. Dat komt voornamelijk doordat je bij het lezen van een verhaal je je eigen fantasie gebruikt en je zo dus de meest enge dingen voor kan stellen. Dat vertaalt zich niet altijd even goed naar het scherm. Maar Moder, het monster uit het boek van Adam Nevill, is een bijzonder geval.

Terwijl ik het boek The Ritual las, was ik vooral onder de indruk van het verhaal, de personages en hoe ze omgaan met het feit dat ze verdwaald zijn in een oerbos in Zweden en vervolgens vreemde creepy dingen tegenkomen. De focus ligt, alhoewel ze wel een gruwelijk souvenir tegenkomen (van het nog onbekende monster), hoog in een boom in de vorm van een opengereten dier, vooralsnog op de personages. Dat ze gevolgd worden door het monster hoe dieper ze het woud intrekken, speelt dan nog voornamelijk op de achtergrond. Maar door de gruwelijke vondst en de griezelige ontdekkingen die ze doen in een hutje, begint ook dat deel van de horror toe te nemen. Maar Moder blijft nog steeds goed beschermd uit beeld. Pas in het tweede deel komt hij met naam en toenaam niet alleen ter sprake, maar wordt hij ook zichtbaar. Het beeld dat ik had van Moder, was een soort bizon-stier achtig beest staande op zijn achterpoten met brede borst. En alhoewel Moder een enge factor is in het boek, is het niet het engste idee van het boek.

film book the ritual moder
crafty creepy design/ eOne Films, Netflix

In de film echter is de focus meer op Moder gelegd, alhoewel de spannende opbouw van het tonen van het monster, eerst een glimp en tenslotte in zijn volle glorie, is overgenomen. En dat geeft een fantastisch resultaat. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die het boek eerst heeft gelezen zich een enger en fantastischer beeld heeft gevormd van Moder. Staand op vier poten lijkt het een kruising tussen een giraf en eland met een soort mammoet rug en armen als slagtanden. Terwijl wanneer hij zich helemaal opricht het een soort totempaal lijkt met verschillende dieren- en mensendelen op elkaar gestapeld. Met een gewei, mensen armpjes die uit zijn kleine gezichtje komen dat zich in het midden van zijn lichaam bevindt, met daarin twee kleine gele priemende ogen. Het is een weerzinwekkend en prachtig wezen tegelijk. Het is surrealistisch, een wezen dat niet klopt, dat in elkaar geplakt lijkt, maar wat toch een prachtig kloppend geheel vormt. Dit komt omdat hij zich lijkt te transformeren wanneer hij verschillende houdingen aanneemt en zo telkens een ander wezen lijkt.

film book the ritual moder
standing upright like a totem/ eOne Films, Netflix

Het is werkelijk een fantastische verbeelding, waarbij de makers een geheel nieuw iets hebben gemaakt, dat nog niet eerder is vertoond. Eigenlijk weet je ook niet goed wat je ziet en dat maakt hem des te enger. Het is ontzagwekkend als een godheid, huiveringwekkend en vervreemdend tegelijk. En juist dat vervreemdende komt prachtig overeen met wat Moder met de menselijke geest kan doen en hallucinaties kan veroorzaken. Ik ben niet zo heel snel onder de indruk, maar Moder is bizar goed gemaakt. De makers die dit wezen hebben bedacht en vorm gegeven zijn echte kunstenaars. Ze hebben een wezen afgeleverd dat origineel, kunstig en geloofwaardig is. Moder is hiermee een perfect voorbeeld dat de fantasie van wezens nog lang niet is uitgeput.

Wil je meer lezen over The Ritual? Klik dan op onderstaande links:

← Lees ook de vorige Monster of the Week episode 1: Mr Chuckle Teeth (The X-Files S11, ep8)

→ Lees ook de volgende Monster of the Week episode 3: The Were-Monster; Guy Mann (The X-Files S10, ep3)