Scare of the Week episode 1: Verónica (2017)

film veronica 2017
Veronica/ Film Factory Entertainment, Sony Pictures

Waarom is een horror film of serie zo leuk om te kijken? Omdat ze je bang maken. Dus hoog tijd om deze engste momenten te eren in een nieuwe rubriek. De eer van de kick-off van deze nieuwe rubriek valt te beurt aan de film Verónica.

De film Verónica werd in de markt gezet als de engste film allertijden. Een zet die vaak een averechts effect heeft op horrorliefhebbers. Waarom dat zo is, kan je hier lezen. Zo’n stelling vind ik dan ook vaak onzin. Maar de film heeft zeker zijn enge momenten. Naast dat het ook een erg goede film is. Je kan hier het review lezen van de film Verónica. Ik heb in ieder geval zeker genoten van de film en een aantal momenten en scènes vond ik zelf best wel eng.

Het begint al wanneer Verónica samen met twee vriendinnen via een ouijabord de geest van haar vader wil oproepen. Dat gaat natuurlijk mis en ze heeft iets opgeroepen dat zich aan haar hecht. De film maakt, met dit idee als basis, gebruik van een aantal verschillende manieren om de kijker flink de stuipen op het lijf te jagen.

film veronica 2017
a lot of scary scenes/ Film Factory Entertainment, Sony Pictures

De demon in de gang

De eerste creepy scène is wanneer de demon of geest voor het eerst opduikt. In haar huis. En wat die scène zo eng maakt is, dat terwijl zij hem niet ziet, je als kijker hem wel ziet. Maar dan meer onbewust, niet direct. Het is echt een moment waarop je schrikt, juist van dat onbewuste gevoel dat er iets niet klopt. En wat deze scène heel sterk maakt en nog enger, is dat er geen gebruik wordt gemaakt van enge muziek, of een geluidseffect waardoor je sowieso al schrikt. Het is gewoon enkel dat beeld van de figuur, waarvan je alleen de contouren ziet, die je door de gang ziet lopen, op de achtergrond, terwijl Verónica zelf scherp in beeld blijft. Dat geeft een surrealistisch creepy effect. Wat ook erg meespeelt, is dat zij alleen thuis is met haar twee jongere zusjes en jongere broertje op wie ze moet passen. Eén enkel shot zonder context is namelijk veel minder eng.

Ghost daddy

Dat zet zich voort in een volgende scène waarin Verónica ligt te slapen en wakker wordt, of liever gezegd, schrikt van een geluid. Wanneer ze gaat kijken wat dat is, treft ze haar zusjes helemaal bang verstopt in de kast aan. Een geweldige opbouw, voor een heel eng moment dat daarop volgt wanneer ze haar dode vader helemaal naakt in haar kamer ziet staan en die steeds haar naam blijft zeggen. Dat hij alleen maar beter zichtbaar is in het donker doordat zij met een zaklamp op hem schijnt, maakt de scène nog beangstigender. De warme gelige kleur van de zaklamp, maakt het shot meer vervreemdend. Dat dit uiteindelijk een droom blijkt te zijn, doet verrassend genoeg geen afbreuk aan de engheid of geloofwaardigheid van de horror.

Slapen in de woonkamer

Zowel context als het vervreemdende waar de film gebruik van maakt, wordt steeds verder opgevoerd. Zeker wanneer uit angst Verónica besluit om met haar zusjes en broertje samen in de woonkamer te gaan slapen. En je weet, wanneer je eenmaal toegeeft aan de angst, dan wordt die alleen maar groter. Niet alleen bij haar, maar ook bij de kijkers, want dat gevoel van angst slaat over.

Surrealistische en grafische droom

Want misschien wel de engste scène is wanneer zij wakker wordt gemaakt door haar zusjes die op haar bed springen, omdat ze honger hebben. Met een prachtig dromerig ochtendlicht, begint deze scène als wat een normaal moment van de dag zou kunnen zijn, maar slaat ineens om wanneer de zusjes aan haar armen en handen beginnen te eten, waarbij ze het vlees van haar botten scheuren met hun tanden. Begeleid dit keer door bombastische muziek, geeft dat een zeer verontrustend beeld. Zeker wanneer ook haar kleine broertje komt en haar begint te wurgen, terwijl Verónica haar moeder om hulp smeekt die vervolgens niets doet. Het is een prachtige surrealistische scène, die heel vervreemdend werkt, maar ook een goed symbool is voor wat Verónica gevoelsmatig doormaakt. Ook al blijkt ook deze scène uiteindelijk maar een droom te zijn, dat maakt het wederom niet minder eng. Omdat deze scène door de cinematografie en verbeelding zowel een stijlbreuk is als een symbool in deze film is dit misschien wel het engste van de hele film.

Meer lezen over de film Verónica? Klik dan op onderstaande links:

→ Lees ook de volgende scare of the Week episode 2: Hereditary (2018)