Sassy’s Recap: week 10 (2018)

In deze rubriek kan je iedere zondag de korte samenvattingen lezen van de reviews die de afgelopen week zijn verschenen op Phantasasmagoria. De ideale rubriek voor degenen die in een beknopt aantal woorden willen weten wat je van een film, serie of boek kan verwachten.

Deze week kon je op Phantasasmagoria de reviews lezen van de films Verónica (2017), We Are Still Here (2015) en The Innkeepers (2011). En je kon het review lezen van seizoen 2 van Z Nation en het boek The Fisherman van John Langan.

Verónica (2017)

film veronica 2017
Film Factory Entertainment/ Sony Pictures

Wanneer de vijftien jarige Verónica samen met twee vriendinnen met een ouija bord contact probeert te leggen met haar overleden vader, nodigt ze per ongeluk een kwade entiteit uit die zich aan haar hecht. Verónica moet de zorg dragen voor haar kleine zusjes Lucía en Irene en haar kleine broertje Antoñito, omdat haar moeder de hele dag en avond in het restaurant moet werken. Die zware taak wordt nog moeilijker wanneer er in huis allemaal paranormale gebeurtenissen plaatsvinden en zij nare dromen heeft. Wanneer dat verergert zoekt ze raad bij een oude blinde non op school, maar is het al te laat om haar broertje en zusje te beschermen?

De film focust zich geheel op Verónica. Alles scènes, shots en verbeeldingen zien we vanuit haar en hoe zij de wereld in kijkt. We kijken niet alleen vanuit haar perspectief, maar de hele film draagt háár naam en ís daarmee het personage waar het allemaal om draait. Niet alleen het bovennatuurlijke gedeelte, maar ook haar echte angsten, lasten en onzekerheden. Dat maakt deze film een mooi indringend en intiem portret van Verónica, dat met sterke muziek, creepy scènes, surrealistische scènes en één hele memorabele scène ook een zeer verontrustend beeld schept van wat er gaande is. Het acteerwerk van alle kinderen is naturel en geloofwaardig en aandoenlijk, wat het enge van de film alleen maar benadrukt.

Voor een uitgebreider en completer review van Verónica, klik hier.

 

We Are Still Here (2015)

film we are still here 2015
Dark Sky Films

Nadat hun zoon Bobby omgekomen is bij een auto-ongeluk, verhuizen Anne en Paul naar Aleysbury New England. Eenmaal daar aangekomen, merkt Anne dat er vreemde dingen gebeuren in het huis en denkt ze dat de geest van Bobby met hen is mee gekomen. Hierop nodigt zij hun vrienden May, die een medium is en haar man Jacob een stonehead hippie uit. Terwijl Paul druk bezig is met praktische dingen zoals de vreemde rooklucht in huis en de kelder die aanvoelt als een sauna. Ondertussen worden Anne en Paul op een vreemde manier verwelkomd door hun buren Dave en Cat die hen een raar spookverhaal over het huis vertellen. Wanneer May en Jacob zijn aangekomen en Anne hen aanspoort om een seance te houden, loopt het al gauw helemaal mis.

De film begint als een rustige ghost story, met mooie statische beelden, terwijl Anne en Paul zelf erg dynamisch worden gefilmd. De film verandert langzaam van genre, stijl en toon. Na een tijdje blijkt het huis bezeten door kwade geesten, maar dat is pas het begin van een uiteindelijke spetterende finale, waarin het een campy  gore festijn wordt. De film is hiermee een zeer vermakelijke mashup van stijlen en genres en zelfs cinematografie, waarbij humor een belangrijke rol speelt. De film blijft echter goed overeind door de sterke stabiele factoren, Anne en Paul, terwijl Jacob en May de aangevers zijn. De film heeft heel wat te bieden en wie open staat voor een enorme omslag die het finalestuk in petto heeft, krijgt een bijzondere horror voorgeschoteld.

Voor een uitgebreider en completer review van We Are Still Here, klik hier.

 

The Innkeepers (2011)

film the innkeepers 2011
Magnet Releasing

Claire en Luke werken in de het Yankee Pedlar hotel dat na dit laatste weekend gesloten zal worden. Er zijn een aantal gasten aanwezig waaronder een moeder met haar zoontje, ene voormalig actrice en medium, Lee en een oude man. Maar Claire en Luke hebben vooral aandacht voor het spookverhaal dat de ronde doet. In het hotel zou ooit Madeleine O’Malley zich hebben verhangen en haar geest waart nog altijd rond. Luke en vooral Claire zijn vastbesloten om hier bewijs voor te vinden. Gewapend met hun EVP brengen ze zo de laatste nachten door. Ondanks dat Lee  Claire hiervoor waarschuwt…

In deze slowburn horror ghost story van Ti West volgen we Claire de hele film vanuit haar perspectief. Met droge humor, een zekere nonchalance brengt Sara Paxton Claire goed tot leven. Ze is innemend, onzeker, naïef, maar erg vermakelijk. De film richt zich op haar als persoon met al haar eigenaardigheden, wat in de eerste twee delen zorgt voor een vrij langzame film. Dit blijkt in het derde en laatste deel echter een secuur in elkaar gezette opbouw die zorgt voor een echte spooky horror finale. De film is droogkomisch, heeft een aantal goede creepy jumpscares, veel mooie shots en een goed in elkaar gezet plot, waarbij de schijnbaar losse verhaallijntjes mooi samenvallen aan het einde. De film is hiermee een slowburn, funny, spooky horror die een ode is aan de ouderwetse ghost stories, gestoken in een nieuw fris en vermakelijk jasje.

Voor een uitgebreider en completer review van The Innkeepers, klik hier.

 

Z Nation Seizoen 2

serie z nation season 2
Syfy

Nadat Citizen Z zo slim is geweest om de atoombommen die zijn kant op kwamen in de lucht op elkaar te laten komen, ontsnappen hij en Pup aan een wisse dood. En konden ook Murphy en Cassandra, die nu door hem half mens half zombie is gemaakt, wegkomen. Door de fall out zijn er nieuwe zombies ontstaan, de zogenaamde blasters. Maar dat is niet het grootste probleem van Roberta Warren en haar Westward-bound groep, Addy, Doc en 10K. Want nu moeten ze Murphy weer opsporen net zoals de vele bountyhunters opgeroepen uit een wanhoopsdaad van Citizen Z. In een hele sterke tweede aflevering vinden ze Murphy weer terug, en hebben ze er een nieuwe bondgenoot bij: ex-agent Vasquez. Ze vervolgen hun weg naar Californië waar ze weer allerlei vreemde figuren, zombies en overlevenden tegenkomen. Maar het grootste wonder is de zombiebaby (zombaby) van Murphy die geboren wordt.

Het wordt weer een campy roadserie vol met zombies, z-weed, een zombietornado, een leuke cameo van George R.R. Martin, waardoor er een heerlijke mix van science fiction zombie apocalyps en fantasy ontstaat. Vol actie, humor en ruimte voor serieuzere zaken. De grote vijand komt dit seizoen in de vorm van Escorpion een drugsbaas en zijn koningin La Reine.

De personages krijgen goed de ruimte en we leren hen nog beter kennen. Ook Murphy krijgt een iets andere rol, maar blijft nog steeds grumpy en vreselijk bot en egoïstisch. 

Voor een uitgebreider en completer review van het tweede seizoen van Z Nation, klik hier.

 

The Fisherman/ De Visser (John Langan, 2017)

book review the fisherman john langanDit weird fiction verhaal over een oude legende is een prachtig verhaal over verlies, rouw, maar ook moed en vriendschap en vissen. Het is een verhaal in een verhaal dat begint bij Abe een man die zijn vrouw aan kanker heeft verloren. Om dit te verwerken gaat hij vissen. Op een dag gaat hij samen met zijn vismaatje Dan naar Ducthman’s Creek. Voordat ze daar naar toe gaan, gaan ze eerst ontbijten bij een diner, waar ze een bizar verhaal te horen krijgen over de legende van Dutchman’s Creek. Een verhaal verteld door Howard de kok, maar vervolgens geheel opgetekend door Abe. In dat verhaal volgen we de kleine Lottie Schmidt die met haar familie uit Duitsland naar Amerika vertrok en haar vader Rainer een geleerde uiteindelijk kwam te werken bij het maken van een groot reservoir. Maar op die plek is iets vreemds aan de hand, dat de werkers en hun gezinnen beïnvloedt. Het lijkt allemaal het werk te zijn van een ‘visser’, een geheimzinnige vreemdeling die jaren ervoor naar die plek kwam om te ‘vissen’ naar kennis. Dat heeft een vreemde poort geopend naar een vreemde wereld, een wereld die langzaam binnen sijpelt en kwaad aanricht. Rainer is de enige die dit kan bestrijden.

Het verhaal van Abe zelf staat in schril contrast met het verhaal dat hij van Howard optekent. Het deel van Abe is vrij simpel  en somber en niet uitnodigend. Maar het verhaal over Lottie en de legende is een prachtig verhaal, waarbij veel gewisseld wordt van perspectief, zodat elke gebeurtenis uit eerste hand kan worden beleefd. Met mooie zinnen, mooie verbeeldingen en een epische vertelling, is dit het beste stuk van het boek. Wanneer dat verhaal jammer genoeg eenmaal ten einde is, gaan we verder met het verhaal van Abe en Dan, dat door het voorgaande stuk er wat bekaaid van af komt, zowel qua wat er gebeurt als hoe het beschreven is. Het boek is daarmee echt in tweeën gedeeld, waarbij het gedeelte van Abe doet denken aan een Stephen King verhaal en stijl en het deel over Lottie en de legende aan Lovecraft. En dat is een groot verschil. Maar alleen al om het legende gedeelte is het boek, dat 263 bladzijden telt, zwaar de moeite waard en ben je een prachtige vertelling rijker.

Voor een uitgebreider en completer review van The Fisherman, klik hier.

Wat kon je nog meer lezen deze week op Phantasasmagoria?

← Lees ook de vorige Sassy’s Recap van week 9 met: Mother (2017)A Nightmare on Elm Street (1984)The Legend of Hell House (1973)Utopia S2 en White is for Witching (Helen Oyeyemi, 2009).

Bron theatrical release posters v.l.n.r: film factory entertainment/sony pictures, dark sky films, magnet releasing