Monster of the Week episode 1: Mr Chuckle Teeth (The X-Files S11, ep8)

the x files familiar season 11
Dana Scully and Fox Mulder/ FX

Tijd voor een nieuwe rubriek: Monster of the Week. En hoe kan ik deze rubriek beter beginnen dan met een monster uit de serie die weliswaar niet de term heeft uitgevonden, maar het wel groot heeft gemaakt: The X-Files.

Monster of the week is een tv trope waarin een bepaald monster, of wezen, alien, villain slechts één aflevering centraal staat en de grote vijand is die verslagen moet worden en verder niet veel invloed heeft op de rode draad de zogenaamde story arc. Het monster kan symbool staan voor wat er met de personages gebeurt in de grote verhaallijn, de verhaallijn versterken en soms kan het monster ook weer terug komen. Maar het is nooit de grote nemesis van het seizoen. Vaak zijn monster of the week afleveringen te zien als een losse aflevering om een break te nemen van het grote verhaal. Grote voorbeelden zijn The X-Files, Supernatural, Buffy the Vampire Slayer en Charmed.

Maar het begon bij The Outer Limits (1963-1965) die elke week een nieuw monster verzon voor de kijker, zonder een overkoepelend verhaal per seizoen. The X-Files was de eerste serie die naast een rode draad in het seizoen, twee vaste hoofdpersonages en uitbreiding en ontwikkelingen die per seizoen toenamen van het X-Files universum gebruik maakte van the monster of the week episodes. Met The Outer Limits en The Twilight Zone (1959-1964) als basis samen met de spannende paranormale detective serie Kolchak: The Night Stalker (1974), die overigens een leuke verwijzing krijgt in The X-Files in het tiende seizoen, aflevering 3: ‘Mulder & Scully Meet the Were-Monster’.

the x files familiar season 11
Mr Chuckle Teeth/ FX

Hekserij vs massahysterie in ‘Familiar’

Maar goed, terug naar deze eerste monster of the week episode, waarin Mr Chuckle Teeth centraal staat. In deze zeer creepy aflevering van The X-Files ‘Familiar’ moeten Mulder en Scully een moord op een klein jongetje oplossen in het plaatsje Eastwood Connecticut. Een plek waar vroeger veel heksen zijn vervolgd en nog steeds bekend staat om zijn hekserij. Mulder is natuurlijk gelijk bereid te geloven dat hekserij iets met de dood van het kind te maken heeft, terwijl Scully zich focust op de rationele verklaring, die de vader van het jongetje, Eggers, die zelf agent is al gauw achterhaalt. Want in het dorp woont een veroordeelde pedofiel. Terwijl de discussie tussen Mulder en Scully gaat over de vergelijking tussen de heksenjachten van toen en nu en dat een angry mob massahysterie veroorzaakt die liever een onschuldige lyncht dan via bewijs de echte schuldige probeert te vinden, wat een heftige realistische rauwe scène oplevert, krijgen wij het echte monster te zien.

Mr Chuckle Teeth en de Bibbletiggels

Mr Chuckle Teeth is een figuur van een kinderprogramma. Hij is een kruising tussen de evil Twin van Slappy (Goosebumps 2015) en Angry Boy (Legion S1). Met zijn enorme creepy grijns, slapstick bewegingen is hij creepy as hell. Dat hij in dat programma ook gezelschap heeft van de engste teletubbies ooit de Bibbletiggles met spookgezichten, maakt het er nog enger op. We zien Mr Chuckle Teeth voor het eerst in het bos, wat de vergelijking al gauw doet treffen met Angry Boy en de scène waarin we hem in het bos zien. Dat geeft een surrealistisch beeld, dat je al snel de kriebels geeft. Wanneer Mulder hem op het spoor komt en vermoedt dat de kinderen worden ontvoerd door een demon/familiar die door heksen worden opgeroepen en verschijnt in een voor de persoon bekende vorm, neemt het surrealisme nog meer toe. De scène waarin de tv zomaar aanspringt en we Mr Chuckle Teeth en de Bibbletiggles op tv zien, doet denken aan Candle Cove, het eerste seizoen van Channel Zero. Alhoewel het idee misschien hetzelfde is, hebben ze er wel voor weten te zorgen dat de sfeer wel typisch X-Files blijft, al zij het wel op een zeer creepy en surrealistische manier.

Full on X-Files

Mr Chuckle Teeth en Bibbletiggels zijn creepy monsters die misschien leuk zijn voor kinderen, maar scary as hell voor volwassenen. Dat er veel gelijkenis is met andere series, is misschien niet iets wat je direct zou verwachten van The X-Files. Maar we moeten niet vergeten dat alhoewel ze toentertijd pioniers waren op het science fiction/supernatural genre in drama series met een grote story arc, zijn ze nu op dat gebied wel ingehaald. Er zijn na hen al zoveel meer series in dit genre gekomen al dan niet met monster of the week afleveringen, met zoveel verschillende en innovatieve ideeën, dat The X-Files binnen hun eigen universum, waarbij de conspiracy theory arc de grootste is, hen minder ruimte biedt. Het is dan ook des te cooler om een aflevering als deze te zien, waarbij ze toch een The X-Files draai hebben gegeven aan een mega supernatural aflevering, vol surrealisme, een creepy demon die overal in kan veranderen, met heksen, spells, hellhounds en de gate to hell en spontanious combustion. En dat is met name te danken aan de sterke personages Mulder en Scully die vast blijven houden aan hun typerende patronen. Dat maakt het typisch X-Files. En pretty scary bovendien.

En niet te vergeten dat vreselijke liedje dat je nooit meer uit je hoofd krijgt. Net zoals het liedje “Silver Shamrock” uit Halloween III: Season of the Witch (1982).

“Mr Chuckle Teeth, we all love you so/ Stay with us forever, and never let us go/ Mr Chuckle Teeth, it’s time to say farewell…. If you try to run and hide, we’ll send you straight to hell!”

Meer lezen van The X-Files? Klik op onderstaande links:

Favorite Episodes:

Monster of the Week:

→ Lees ook de volgende Monster of the Week episode 2: Moder (The Ritual, 2017)