Sassy’s Recap: week 9 (2018)

In deze rubriek kan je iedere zondag de korte samenvattingen lezen van de reviews die de afgelopen week zijn verschenen op Phantasasmagoria. De ideale rubriek voor degenen die in een beknopt aantal woorden willen weten wat je van een film, serie of boek kan verwachten.

Deze week kon je op Phantasasmagoria de reviews van de films Mother! (2017), A Nightmare on Elm Street (1984) en The Legend of Hell House (1973) lezen. Evenals het review van seizoen 2 van Utopia en het review van het boek White is for Witching van Helen Oyeyemi.

Mother! (2017)

film mother 2017
Paramount Pictures

Mother! is een prachtige allegorische film die een idee verbeeldt in plaats van een echt vertellend verhaal laat zien. We volgen een man en een vrouw die gelukkig getrouwd lijken te zijn. Hij is een poëet die een writersblock heeft en zij heeft al die tijd aan hun prachtige huis, haar paradijsje, gewerkt. Hun kalme leven wordt ruw verstoord wanneer er een vreemdeling op de stoep staat en een dag later ook zijn vrouw. De twee behandelen mother en haar huis respectloos en wanneer hun twee zoons ook nog langskomen loopt het geheel uit de hand. Maar dat is nog niets vergeleken met de tweede akte van de film, waarin waanzin en totale chaos centraal staan.

De film heeft prachtige cinematografie, die erg indringend is en Mother dicht op de huid volgt. De hele film is de camera enkel op haar gericht, wat een sterk beeld geeft, hoe zij alle gekheid en chaos en respectloosheid ervaart.

De film is een bijbelse allegorie over het bijbelboek Genesis en een satirische aanklacht op het gedrag van de mens en hoe wij de aarde behandelen. Het is daarmee een bijzondere, maar zeer verontrustende film die je met zich meesleept.

Voor een uitgebreider en completer review van Mother! met uitleg en spoilers, klik hier.

 

A Nightmare on Elm Street (1984)

film a nightmare on elm street 1984
New Line Cinema

Deze jaren 80 klassieker is het begin van de geteisterde nachtmerries door Freddy Krueger. Wanneer Nancy en haar vrienden, Tina, Rod en Glenn allemaal vreemde nachtmerries hebben over een enge verbrande man met scheermesjes als klauwen op één hand begint de ellende. Als Tina in haar droom door Freddy wordt vermoord en haar vriendje Rod als hoofdverdachte wordt gezien, is Nancy vastbesloten om te bewijzen dat Freddy de dader is. Deze psychopaat en kindermoordenaar is echter al een tijd dood, vermoord door hun eigen ouders en neemt nu zijn wraak op de kinderen. Maar Nancy is slim, weet wakker te blijven en vindt uiteindelijk uit hoe ze hem kan verslaan.

Deze slasher vol met mooi verbeelde nachtmerrieachtige scènes, heeft hiermee een sterk fantasy gehalte en een klein surrealistisch tintje. De moordscènes zien er prachtig uit, waarbij het bloed in de rondte spuit, maar waarbij de daad niet expliciet in beeld wordt gebracht, slechts het effect en de uitkomst. Dat maakt deze film er niet minder ranzig of heftiger op, maar spreekt juist meer tot de verbeelding. De enge, creepy vormgegeven Freddy met zijn kenmerkende hoed en groen-rood gestreepte trui en zijn gecreëerde droomomgeving met een typische jaren 80 vibe, hebben deze film tot een ware klassieker gemaakt. Met Nancy in de hoofdrol zien we een final girl die weerbaar, slim en daadkrachtig is. Alleen laat het einde nog een paar vragen open.

Voor een uitgebreider en completer review van A Nightmare on Elm Street, klik hier.

 

The Legend of Hell House (1973)

film the legend of hell house 1973
20th Century Fox

Deze film is gebaseerd op het boek van Richard Matheson getiteld Hell House uit 1971 en vertelt het verhaal van het Belasco huis dat het hell house wordt genoemd, aangezien er niet alleen veel mensen zijn doodgegaan, waaronder ook onderzoekers, maar bekend staat om de godslastering en perversiteiten die daar hebben plaatsgevonden. Nu gaan Lionel Barrett, parapsycholoog, Florence Tanner, mentaal medium en Ben Fischer, fysiek medium die het huis al een keer heeft overleefd, er onderzoek doen. Dat loopt natuurlijk niet goed af en de uiteindelijk ontdekking die ze doen omtrent het huis en de eerste eigenaar is gruwelijk.

De film heeft vrij clichématige scènes, met rammelende tafels, dichtslaande deuren, een zwarte kat en iedereen raakt al snel onder de invloed van het huis, behalve Barrett die voornamelijk met zijn machine die bovennatuurlijke energie opzuigt bezig is. Alhoewel de goede cinematografie en de mooie art direction en de sterke muziek een haunted sfeer creëren, doet het plot dat een stuk minder.

Voor een uitgebreider en completer review van The Legend of Hell House, klik hier.

 

Utopia seizoen 2

series utopia season 2
Channel 4

Deze controversiële serie, die zowel zeer gewelddadig als zeer prachtige cinematografie heeft, is het slotstuk van de serie. We volgen nog steeds Becky, Ian, Grant, Jessica en Arby die vechten tegen het kwade plan van Mr Rabbit en The Network om zo’n 95% van de wereldbevolking onvruchtbaar te maken door middel van het Janus virus. De groep komt een man genaamd Anton op het spoor die er misschien meer vanaf weet, niet wetende dat hij ook de sleutel is tot het virus.

We zien in dit seizoen niet alleen hoe Philip Carver, de vader van Jessica en Arby zowel het virus heeft gemaakt in de jaren 70, maar ook wat The Network hiermee te maken heeft en welke gevolgen dit zou gaan hebben. De groep, die allesbehalve typische helden zijn, strijdt uit een gevoel van recht voor de mensheid, terwijl The Network uit een ideologisch principe handelt. Dat heeft er in het eerste seizoen ervoor gezorgd dat Wilson is overgestapt naar The Network. 

De serie is prachtig geschoten, mooie shots en beelden, met bijzondere camerastandpunten, helder en sterk kleurgebruik als een contrast tegen het kille geweld dat volop aanwezig is in de serie. Net zoals de sterke, mooie muziek en de humor. De personages, hun keuzes en motivaties, gedrag en handelen zijn erg realistisch. Dit alles maakt van dit seizoen weer een spannend verhaal, waarbij niet alleen het idee krachtig is neergezet, maar ook de cinematografie en manier van filmen.

Voor een uitgebreider en completer review van Utopia seizoen 2, klik hier.

 

White is for Witching/ Wit is voor Toveren (Helen Oyeyemi, 2009)

review book white is for witching helen oyeyemiDit bijzondere boek met een poëtische schrijfstijl, dat zowel virtuoos als hypnotiserend is, is moeilijk te vatten in woorden, laat staan in weinig woorden. Om een beter beeld te krijgen van dit boek raad ik sowieso aan om mijn complete review door te lezen. Het verhaal gaat over Miri een vreemd meisje dat in een bijzonder huis woont in Dover aan de rand van een klif. Ze leidt aan de ziekte Pica en kan noch aan de ziekte noch aan het huis ontsnappen, alhoewel ze haar heil zoekt achtereenvolgens bij een inrichting, de universiteit en de liefde van Ore. Aan niets lijkt ze te kunnen ontsnappen en zeker niet aan het huis, dat al generaties lang in het bezit van de vrouwelijk kant van haar familie is. Haar overgrootmoeder Anna, haar oma Jennifer zijn er gestorven. Haar moeder Lily is er verdwenen. Het huis zit vol met hun geesten. En het huis is niet van plan om Miri wel te laten gaan.

Het verhaal heeft een prachtig ritme, mooi proza en is op gevoelsniveau makkelijker te grijpen dan dat het te analyseren valt. Alhoewel het boek maar 244 bladzijden telt, worden er redelijk veel thema’s aangesneden die niet allemaal een even toegevoegde waarde hebben voor het verhaal van Miri. De stijlelementen die gebruikt zijn in structuur en perspectief zijn zowel mooi gebruikt als soms verwarrend en afleidend. Het boek zal daarom niet iedereen aanspreken. Het is een boek waar je tijd en aandacht aan moet besteden.

Voor een uitgebreider en completer review van White is for Witching, klik hier.

Wat kon je afgelopen week nog meer lezen op Phantasasmagoria?

← Lees ook de vorige Sassy’s Recap van week 8 met: Colossal (2016), Cloverfield (2018), Coherence (2013), The Ritual (2017) en Scream S2. The Lie Tree (Francis Hardinge, 2015) en The Haunting Hour: Don’t Think About It (2007).

bron: theatrical release posters v.l.n.r: paramount pictures, new line cinema, 20th century fox