Laten we het even over De Arm in The Cloverfield Paradox hebben

the cloverfield paradox 2018
Netflix

Laten we even voorop stellen dat dit de, op z’n zachts gezegd, minste film was van de drie Cloverfield films. En dan ben ik nog vrij mild. Cloverfield (2008) was echt een verrassing en een goed in elkaar gezette found footage film. 10 Cloverfield Lane (2016) was een goede mashup van een spannende thriller met een waanzinnig einde met de buitenaardse monsters. En dan deze film…

Eerlijk, de film heeft zijn momentjes die los gezien best aardig en creepy zijn. Ik ben wel wat gewend op supernatural, science fiction en fantasy gebied en ik wil best ver in het improbable meegaan, zeker wanneer deze drie genres met elkaar gecombineerd worden, maar ook ik heb een grens. De film heeft een aantal freaky gebeurtenissen, de switch van crewlid Jensen uit de andere dimensie, is aannemelijk. Dat zien we ook bijvoorbeeld in Coherence (2013) waarin het bestaan van verschillende dimensies op een coole thriller manier is neergezet.  De wormen in het oog van crewlid Volkov, gaat al iets verder, maar hee, als twee dimensies in elkaar klappen, waarbij Jensen al eerst in het schip was verstrengeld, dan kunnen de wormen uit de bakjes ook best wel in het hoofd van Volkov terecht zijn gekomen. Dit doet een beetje denken aan Event Horizon (1997), maar dan minus de freaky crazy heldimensie.

Dan krijgen we wat misplaatste humor van crewlid Mundy (een waste van Chris O’Dowd’s comedy talent). En bleef ik me maar afvragen hoe het komt dat iedereen Chinees spreekt en Tam als enige niet Engels, in 2028… Ook al de LOI cursus Chinees aangevraagd?

the cloverfield paradox 2018
Netflix

Maar dan bereikt de film zijn hoogtepunt of dieptepunt, het is maar hoe je het wil bekijken. Want in een scène waarin Mundy zijn arm verliest in de muur van het schip, netjes met een lightsaber afgetopt, overigens zonder pijn, begint al een beetje absurd te klinken. In eerste instantie is de arm kwijt, net zoals overigens hun eigen crewlid Jensen, maar duikt dan toch weer op, de arm, niet Jensen. Kruipend over de vloer, zoals het grotere broertje van Thing uit de Adams Family. Freaky!

Dus besluiten ze de arm in een glazen doos op te sluiten. Logisch. Waarop de arm aangeeft iets op te willen schrijven. Echt waar? Goed, een levende, zelfdenkende arm die wil communiceren. Kan het nog gekker? Ja, dat kan. Want niet alleen is de arm een eigen leven aan het leiden, maar schrijft vervolgens op dat ze in de buik van de dode Volkov moeten kijken. Waar ze de verdwenen gyrosscoop aantreffen.

Was iemand de weg kwijt tijdens het schrijven van dit script? Ik weet niet wat gekker is, dat Volkov eerst de hele tijd met zo’n enorm ding in zijn buik heeft rondgelopen, of dat een plotseling levende arm ook nog eens helderziend blijkt te zijn. Komisch bedoeld of niet, hilarisch was het wel. Laten we het erop houden, dat The Cloverfield Paradox een heel “speciale” film is.