Sassy’s Recap: week 8 (2018)

In deze rubriek kan je iedere zondag de korte samenvattingen lezen van de reviews die de afgelopen week zijn verschenen op Phantasasmagoria. De ideale rubriek voor degenen die in een beknopt aantal woorden willen weten wat je van een film, serie of boek kan verwachten.

Deze week zijn de reviews van de films Colossal (2016), Cloverfield (2008)Coherence (2013), en The Ritual (2017) en de serie Scream seizoen 2 op Phantasasmagoria verschenen. En ook was het deze week het laatste weekend van de maand februari waar je in de rubriek HET SPOOKT HIER, je de reviews kon lezen van het boek The Lie Tree van Frances Hardinge en de film The Haunting Hour: Don’t Think About It ( 2007).

Colossal (2016)

film colossal 2016
neon

Gloria is een dertiger die meer van drinken en feesten houdt dan van verantwoordelijkheid. Ze is vaker dronken dan nuchter en teert op de zak van haar vriend Tim die er op een dag schoon genoeg van heeft en haar wegstuurt. Hierop trekt ze naar haar geboortedorp waar ze een oude schoolvriend Oscar tegen komt. Hij biedt haar een baan aan in zijn bar en in plaats van aan zichzelf te werken, blijft haar situatie onveranderd. Totdat ze plotseling ontdekt dat wanneer ze zich op een bepaald tijdstip op een bepaalde plek bevindt, ze als een Kaiju in Seoul verschijnt en daar schade aanricht en doden maakt. Dit schudt haar wakker en ze is van plan om haar leven te beteren, maar daar is niet iedereen het mee eens.

De film is een vermakelijke mashup van fantasy en science fiction, zwarte humor en symboliek die eveneens een zwaarder thema aansnijdt; alcoholisme. Dit blijft de hele film goed in balans, waardoor het thema niet te zwaar wordt of gebagatelliseerd wordt. Het is een schrijnend verhaal, verpakt in een bizar idee en verteld wordt met humor. Met Gloria als een Kaiju, die er prachtig uitziet, die haar schadelijke gedrag symboliseert, blijft het monster ook als fantasy element sterk overeind.

Het einde heeft een mooie twist in petto. Wat een manipulatieve kant van één van de personages in beeld brengt. De film is fris niet alleen qua mixen van het zwaardere thema met de fantasy, maar ook de vertelwijze en de flashbacks van Gloria waarin ze inzicht krijgt in het hele voorval en het gebruik van zwarte humor, zorgen voor een erg bijzondere film.

Voor een uitgebreider en completer review van Colossal, klik hier.

 

Cloverfield (2008)

film cloverfield 2008
Paramount Pictures

Cloverfield is een hele spannende science fiction found footage film, die niet alleen alle gebeurtenissen vastlegt, maar ook ruimte biedt aan een liefdesverhaal, wat er op een bijzondere en mooie manier mee verweven is. Als Rob voor zijn werk naar Japan gaat emigreren voor een tijdje, besluiten zijn broer Jason en zijn vriendin Lizzy een afscheidsfeestje voor hem te organiseren. Waarbij de beste vriend van Rob, Hud alles op camera vastlegt. De ex van Rob, Beth is er ook, maar vertrekt al snel na een ruzie. Niet lang daarna lijkt het alsof er een aardbeving plaatsvindt, maar het blijkt een enorm monster te zijn dat de stad terroriseert. Rob, Jason, Lizzy, Hud en een andere vriendin Marlene proberen veiligheid te zoeken te midden van alle chaos. Maar Rob is vastbesloten om Beth te berijden die vast is komen te zitten in haar appartement.

Terwijl Hud alles blijft vastleggen, voel je je als kijker niet alleen een onderdeel van de vriendengroep, maar komt de chaos erg dichtbij en voelbaar. De tape echter, is ook een tape die Rob eerder heeft gebruikt om een opname te maken van Beth en hun uitstapje naar Coney Island. Deze beelden piepen af en toe door op de tape, waardoor je niet alleen een goed beeld krijgt van Rob en Beth en zijn motivatie om haar te willen redden, maar ook hierdoor iets meer diepte geeft en een bizarre afwisseling van chaos.

De found footage ziet er goed uit, met vrij scherpe beelden, nightvision en weinig schokkerige beelden. Het monster en ook de kleine monsters die door Manhattan zwerven, zien er mooi gemaakt uit en zorgen voor extra spanning. Het is een spannende film die door het liefdesverhaal en de complementerende beelden, de film net iets extra’s geven, zonder aan spanning en horror te verliezen of sentimenteel te worden.

Voor een uitgebreider en completer review van Cloverfield, klik hier.

 

Coherence (2013)

film coherence 2013
Oscilloscope

Coherence is een mysterieuze science fiction film waar je van tevoren zo min mogelijk over moet weten. Tijdens een etentje van acht vrienden, Waarbij we voornamelijk meekijken over de schouder van één van de personages, Emily, scheert er een komeet langs de aarde. Dat zorgt niet alleen voor vreemde gebeurtenissen, maar ook een klein filosofisch vraagstuk, waarin het gedachte experiment van Schrödingers Kat een grote rol speelt. De film legt de focus tegelijkertijd op de raadselachtige gebeurtenissen en op de personages en met name hun reacties op elkaar en deze gebeurtenissen. Met een bewegelijke camera, opgenomen in de huiskamer van regisseur en schrijver James Ward Byrkitt, zonder strak script, veel improvisaties en zonder een grote crew is dit een vrij experimentele film geworden die zeer goed is geslaagd om een sterk plot neer te zetten. De film is spannend, doet erg realistisch en naturel aan, is mysterieus, verrassend met een coole twist en met een filosofische insteek. Met zo weinig mogelijke middelen een sterke film neerzetten, levert een originele film af die zeer de moeite van het bekijken waard is.

Voor een uitgebreider en completer review van Coherence, klik hier.

 

The Ritual (2017)

review film the ritual 2017
eOne Films/ Netflix

In The Ritual een film naar het gelijknamige boek van Adam Nevill uit 2011, maken de vier vrienden Luke, Dom, Phil en Hutch een hiketocht door Zweden. Wanneer Dom echter zijn knie blesserd, besluiten ze om een shortcut te nemen door de bossen. Maar dat hadden we beter niet kunnen doen, want in die bossen woont Moder, een heidense afgod, die die hen als offers opeist. Het bos is groots, donker en met steeds goed geplaatste creepy scènes, wordt het begrip survivaltocht wel erg eng. Het boshutje waarin ze overnachten, nachtmerries krijgen en een creepy afgodsbeeld vinden is het begin van hun unheimische avontuur. Terwijl je als kijker telkens een glimp opvangt van het wezen, heeft Luke last van verontrustende hallucinaties en wordt je tenslotte als kijker in de finale beloond met een prachtig en eng uiztiend monster. Origineel in vormgeving, beweging en wat het kan en doet is deze film daarmee een creature feature geworden, waarin Moder, het monster de echte ster is.

Voor een uitgebreider en completer review van The Ritual, klik hier.

 

Scream seizoen 2

series scream season 2
MTV

Nadat in het eerste seizoen Piper was ontmaskerd als de Brandon James masked killer, leek het erop dat ze veilig waren. Maar als Emma na een paar maanden in een kliniek te hebben gezeten weer terugkomt in Lakewood, blijkt er een andere killer te zijn opgestaan… de handlanger van Piper. Weer moet Emma met behulp van haar vriendje Kieran, haar beste vriendin Audrey, en Noah en Brooke zien te achterhalen wie dit keer de killer is, voordat ook zij het slachtoffer worden.

De nadruk in dit seizoen ligt niet zozeer op de mentale toestand van Emma, die dit keer zomaar de moordenaar zou kunnen zijn omdat ze nu geknapt is, maar echt op het mysterie van de moordenaar. Echter nu we in het eerste seizoen het aantal personages al flink is uitgedund met dank aan Piper, waagt de serie zich er niet echt aan om de Lakewood six één voor één af te slachten. Om die reden worden er nieuwe personages geïntroduceerd, zoals Zoe het vriendinnetje van Noah, de neef van Kieren, Eli die in Lakwood komt wonen en Gustavo de zoon van de nieuwe sheriff. Dat maakt hen niet alleen potentiële slachtoffers maar ook moordenaars, tenzij de moordenaar zich toch onder één van de Lakewood six bevindt.

Dit seizoen is hierdoor iets minder spannend en ook het hele verhaal rondom Brandon James en Emma wordt niet heel erg uitgediept. Wanneer het eenmaal bekend is wie dit keer de moordenaar was, blijken een aantal moorden onlogisch en slechts ter vermaak voor de kijker en kan je zo telkens op het verkeerde been zetten. Het tegen elkaar uitspelen van Emma en Audrey is interessant, maar niet volledig benut en Brooke komt veel te weinig aan bod. Het lijkt een tussenseizoen van een trilogie, maar dit is helaas het laatste seizoen met deze personages en dit verhaal. Het volgende seizoen zal een hele nieuwe rits aan personages hebben en een nieuwe killer en zien we een oude bekende terug: Ghostface.

Voor een uitgebreider en completer review van Scream seizoen 2, klik hier.

 

Wat kon je nog meer lezen de afgelopen week op Phantasasmagoria?

  • Een review over de Halloween Special 2016 van de serie Scream, waarbij Emma en haar vrienden naar Shalllow Grove Island aka Murder Island gaan, alwaar een nieuwe moordlegende opduikt en een nieuwe killer.
  • Een review over de Short Story The Willows (1907) van Algernon Blackwood, een mysterieus, bovennatuurlijk en science fiction verhaal in de stijl van weird fiction vol terror en dread.

 

Ook verschenen er twee artikelen in de rubriek HET SPOOKT HIER:

 

The Lie Tree (Frances Hardinge, 2015)

book review the lie tree francis hardingeDit prachtige YA verhaal gaat over de zestien à zeventien jarige Faith die met haar familie noodgedwongen naar het eiland Vance moet verhuizen. Haar vader, een dominee en naturalist doet de laatste tijd heel geheimzinnig en dat heeft alles te maken met een bijzondere plant. Als hij niet lang nadat ze op het eiland zijn gesetteld, dood wordt aangetroffen, gaat Faith op onderzoek uit, naar de dood van haar vader, maar ook naar het geheim van de mysterieuze plant. Wat volgt is een mystieke tocht naar waarheid en naar haarzelf.

Met mooie beschrijvingen, soms erg bloemrijk taalgebruik en een sterk personage, beschrijft Hardinge de Victoriaanse tijd, waarin met name de vraagstukken feminisme, wetenschap en geloof en evolutie  ter sprake komen. Het is dan ook niet altijd een gemakkelijk boek voor jonge lezers, maar wel erg interessant. Het boek telt 489 bladzijden en is geschikt voor een leeftijd vanaf 12 à 13 jaar, maar zeker ook erg geschikt voor volwassenen.

Voor een uitgebreider en completer review van The Lie Tree, klik hier.

 

The Haunting Hour: Don’t Tink About It (2007)

film the haunting hour dont think about it 2007
Universal Studios Home Entertainment

Cassie is een meisje van dertien jaar en houdt van enge dingen. En van het pesten van haar kleine broertje Max die overal bang voor is. Als ze in een vreemd steegje een nog vreemdere Halloween winkel ziet en er naar binnen gaat, ontdekt ze een heel bijzonder boek, getiteld: Het Kwade ding. En wat je niet moet doen is er hardop uit voorlezen en wat je helemaal niet moet doen is aan het Kwade Ding denken. Je raadt het al, ze leest Max voor om hem bang te maken en Max kan aan niets anders meer denken. En zo komt het Kwade Ding hem halen en moet Cassie snel en slim zijn om hem te redden.

Deze griezelfilm is speciaal bedoeld voor kinderen en verfilmd naar een verhaal van R.L. Stine. De film is spannend, grappig en heeft een eng tweekoppig monster, wat een hoop kijkplezier zal opleveren.

Voor een uitgebreider en completer review van Don’t Think About It, klik hier.

← Lees ook de vorige Sassy’s Recap van week 7 met: The Void (2016), Fright Night (1985), The Exorcist S1 en The Restaurant at the End of the Universe (Douglas Adams, 1980).

Bron: Theatrical release posters v.l.n.r: Neon, Paramount Pictures, Oscilloscoop