Sassy’s Recap: week 7 (2018)

In deze rubriek kan je iedere zondag de korte samenvattingen lezen van de reviews die de afgelopen week zijn verschenen op Phantasasmagoria. De ideale rubriek voor degenen die in een beknopt aantal woorden willen weten wat je van een film, serie of boek kan verwachten.

Deze week zijn de films The Void (2016), Fright Night (1985), de serie The Exorcist seizoen 1 en het boek The Restaurant at the End of the Universe van Douglas Adams op Phantasasmagoria verschenen.

The Void (2016)

film the void 2016
D Films

The Void is een prachtig gemaakte mashup van body horror, lovecraftian horror en cults. Het is  een ode aan de Apocalypse Trilogy van John Carpenter. De film is een goede mix van The Thing (1982), Prince of Darkness (1987) en In The Mouth of Madness (1994), waardoor de film uit de jaren 80 lijkt te zijn weggelopen.

We volgen Daniel Carter een agent die bijna klaar is met zijn dienst wanneer hij een gewonde man oppikt en naar het ziekenhuis brengt. Echter wanneer hij net is gearriveerd, stormen er twee vreemde mannen binnen met wapens, wordt het ziekenhuis omsingeld door creepy cultleden, staat een meisje op het punt van bevallen en draait een verpleegster helemaal door, vermoordt een patiënt en verandert in een monster. Dan moet niet alleen iedereen uit deze chaos zien te redden, maar ook het ultieme plan dat in werking is gesteld stoppen, voordat de heldimensie werkelijkheid wordt.

De film is een rollercoaster van gebeurtenissen, waarbij de body horror prachtig is gemaakt en de lovecraftian horror heel goed tot uiting komt. De visoenen van Dan zijn goed en mooi in beeld gebracht. Waardoor de film zowel erg spannend, als creepy als verontrustend is. Het portaal van de heldimensie is een hoogtepunt van de film en ziet er erg mooi gemaakt uit. Het is een film voor de liefhebber van het genre, die niet teleur zal stellen.

Voor een uitgebreider en completer review van The Void, klik hier.

 

Fright Night (1985)

film fright night 1985
Columbia Pictures

Fright Night is zowel een komische als enge jaren 80 vampieren horror met de nodige body horror en campy vibe. Charley Brewster krijgt een nieuwe buurman, Jerry Dandridge waarvan hij al snel vermoedt dat hij een vampier is. Niet in het minst omdat Charley fan is van het tv programma Fright Night van Peter Vincent. Zijn vriendinnetje Amy en vriend Evil Ed hebben enige overtuiging nodig, maar als blijkt dat Dandridge niet alleen een vampier is, maar ook zeer gevaarlijk, schakelen ze de hulp in van Peter Vincent. Maar het is nog maar de vraag of hij een echte vampierenjager is en hen kan helpen.

De film is erg vermakelijk en comedy en horror worden perfect gecombineerd. De body horror geeft een campy vibe, maar ziet er mooi en creepy uit. Het is een echte ode aan de oude (Hammer) horror films, naar wie het karakter Peter Vincent ook is vernoemd (Vincent Price en Peter Cushing) en maakt goed gebruik van alle vampire tropes, waarbij met dank aan Peter Vincent het ook een leuke parodie wordt, waarbij humor een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld hoe Scream (1996) dat ook heeft aangepakt met het slasher genre.

Bloed, ranzige transformaties, humor, leuke personages en een epische strijd tussen een aantal tieners met hulp van een nep vampierenjager en een echte vampier leveren samen een echte heerlijk jaren 80 comedy horror op, die echt tot de klassiekers behoort.

Voor een uitgebreider en completer review van Fright Night, klik hier

 

The Exorcist seizoen 1

series the exorcist season 1
Fox

In The Exorcist volgen we de familie Rance. Vader Henry, moeder Angela en dochters Kat en Casey. Na een aantal noodlottige gebeurtenissen klopt Angela aan bij Father Tomas, omdat zij vermoedt dat haar dochter Kat bezeten is. Wanneer Tomas bij het gezin op bezoek komt, merkt hij al snel dat er iets niet helemaal klopt. Via een vreemde aanwijzing en rare dromen komt hij terecht bij Father Marcus die een echte exorcist blijkt te zijn. Samen doen ze onderzoek naar wat er werkelijk aan de hand is bij de familie Rance, waarbij ze op een verrassende ontdekking stuiten. Maar dat is niet het enige dat er gaande is. Want terwijl de paus binnenkort een bezoek komt brengen aan Chicago, waarbij Father Bennett betrokken is, worden er een aantal rituele moorden gepleegd. Tomas, Marcus en Bennett raken verzeild in een groot complot, terwijl de familie Rance op het randje van hun ondergang balanceert. Het is aan Tomas, Marcus en Bennett om alle demons te stoppen.

De serie ziet er prachtig uit. De cinematografie is mooi en indringend en geeft echt een goede horror sfeer. Maar de horror komt ook vanuit de gebeurtenissen zelf. Alhoewel het een serie is die gaat over priesters en de katholieke kerk is het geen typische reli-horror, maar gaat veel verder dan dat. Het is een zeer mooie en indrukwekkende schets van niet alleen de familie Rance, maar ook alle drie de priesters, waarbij Tomas en Marcus ieder ook hun eigen figuurlijke demons hebben.

Er zit een hele grote knipoog in naar de film The Exorcist uit 1973, en het is een pre, maar geen must om die film van tevoren gezien te hebben.

De serie is eng, indringend, indrukwekkend, er hangt een zweem van geheimzinnigheid en mysterie en de nadruk ligt op kracht. In het geloof, in jezelf en in elkaar. De verschillende verhaallijnen zijn prachtig met elkaar verweven waardoor de tien afleveringen erg sterk zijn neergezet. Wie van een goede horror serie houdt met uitgediepte personages, mag deze serie niet missen.

Voor een uitgebreider en completer review van The Exorcist seizoen 1, klik hier.

 

The Restaurant at the End of the Universe (Douglas Adams, 1980)

book review the restaurant at the end of the universe douglas adamsDit vervolg op The Hitchhikers Guide to the Galaxy van Douglas Adams, belooft weer net zo’n absurd, hilarisch en existentialistisch avontuur te worden als het eerste deel. Vertaald in het Nederlands onder de titel Het Restaurant aan het eind van het Heelal, is dit 200 bladzijden tellende boek ook te lezen, maar de Engelse versie blijft door de woordgrappen en typische Engelse stijl beter en leuker in de originele taal.

Arthur Dent, samen met zijn buitenaardse vrienden Ford Prefect, Zaphod en de depressieve robot Marvin en de laatste vrouw van de Aarde, Trillian, heeft hij het raadsel hoe en waarom de Aarde is gemaakt opgelost en nu hebben ze honger. Maar het Vogonschip heeft hen gevonden en staat op het punt om aan te vallen. Door onwaarschijnlijke gebeurtenissen belanden Arthur en Ford op de Aarde een tig aantal miljoen jaar in het verleden en komen ze erachter wie de echte voorouders van de mens zijn. Komen Zaphod en Trillian bij de ultieme filosoof en echte heerser van het universum terecht en lijkt Marvin zinloos de zon ingevlogen.

Alhoewel het boek ‘maar’ 200 bladzijden telt, gebeurt er weer heel veel in een enorme chaos. Met dezelfde humor, hilariteit, aandacht voor absurde filosofische gedachten, scherpe maatschappelijke opmerkingen en observaties is dit geen boek waarbij je je ook maar een moment zal vervelen. Sterker nog, het is een boek waarbij je volledige aandacht is vereist, niet alleen omdat je niets wilt missen, maar er ook veel tussen de regels gebeurt.

Voor een uitgebreider en completer review van The Restaurant at the End of the Universe, klik hier

Wat kon je nog meer lezen afgelopen week op Phantasasmagoria?

  • Een editorial over de film The Ritual (2017) versus het gelijknamige boek uit 2011 waarop deze film is gebaseerd. De verschillen, overeenkomsten en een kort review.

← Lees ook de vorige Sassy’s Recap van week 6 met: February/The Blackcoats Dauhghter (2015), The Monster (2016), Once Upon A Time S6, Altered Carbon S1 en The Hidden People (Alison Littlewood, 2016).

Bron: Theatrical release posters v.l.n.r: D Films, Columbia Pictures, Fox