Sassy’s Recap: week 6 (2018)

In deze rubriek kan je iedere zondag de korte samenvattingen lezen van de reviews die de afgelopen week zijn verschenen op Phantasasmagoria. De ideale rubriek voor degenen die in een beknopt aantal woorden willen weten wat je van een film, serie of boek kan verwachten.

Deze week zijn de films The Blackcoat’s Daughter/ February (2015) en The Monster (2016), de series Once Upon A Time seizoen 6 en Altered Carbon seizoen 1, en het boek The Hidden People van Alison Littlewood op Phantasasmagoria verschenen.

The Blackcoat’s Daughter/ February (2015)

the blackcoat's daughter february 2015 review
A24

In februari worden alle meisjes van een kostschool opgehaald om thuis vakantie te vieren. Twee meisjes blijven ieder om hun eigen reden achter, Kat en de iets oudere Rose, samen met twee vrouwen van de school die op hen passen. Maar wanneer er vreemde dingen beginnen te gebeuren, lijkt het erop dat zij niet alleen zijn in de school en lijkt vooral Kat geteisterd door een kwade entiteit. Terwijl we een ander meisje, Joan volgen dat op weg is naar het dorp waar de kostschool staat, blijkt de waarheid duisterder dan ze ooit konden vermoeden.

Deze bovennatuurlijke mysterieuze horror film heeft drie verschillende verhaallijnen waarin we Kat, Rose en Joan volgen. Lang blijft het een mysterie wat er precies aan de hand is op de kostschool, dat op een mooie en poëtische wijze wordt verbeeld. De film heeft een onderhuids unheimisch gevoel dat gericht is op sfeer, waarbij het geluid en de muziek en de gedempheid van zowel geluid als stemmen een creepy en surrealistisch gevoel geven.

Alhoewel de film focust op de drie jonge vrouwen, een enge toon weet neer te zetten en een indringende sfeer, wordt ook gore en echte grafische horror niet geschuwd, maar pas bewaard voor het schokkende einde.

Het is een film met een wat langzame opbouw, die de tijd neemt om de personages te leren kennen en om de sfeer volledig tot je door te laten dringen. Net zoals de andere film van Oz Perkins, I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016), is het een film waarbij je moet blijven nadenken en waarbij geduld wordt beloond. Alhoewel The Blackcoat’s Daughter toegankelijker en begrijpelijker is voor een groter publiek, is de toon en sfeer herkenbaar en een must voor de liefhebber van dit specifieke genre.

Voor een uitgebreider en completer review van The Blackcoat’s Daughter/ February, klik hier.

 

The Monster (2016)

the monster 2016 review
A24

The Monster is een drama en een horror in één. Het gaat over het tienjarige meisje Lizzy en haar drankzuchtige, egoïstische en onverantwoordelijke moeder Kathy. Terwijl Lizzy thuis constant voor haar moeder moet zorgen in een zeer onveilige situatie, wordt besloten dat Lizzy bij haar vader gaat wonen. Wanneer ze met de auto terechtkomen op een verlaten bosweg en in een ongeluk verzeild raken, zijn ze daar gestrand en moeten gedwongen op hulp wachten. Maar ze zijn niet alleen in het bos, want vanaf de rand worden ze bespied door een monster dat het op hen heeft voorzien en zullen ze moeten zien te overleven.

De horror en drama worden goed gemixt in deze bovennatuurlijke horror film. Via flashbacks zien we hoe Lizzy op jonge leeftijd moet overleven in haar thuissituatie met haar moeder. Het monster uit de titel slaat dan ook zowel symbolisch op Kathy als op het werkelijke monster uit het bos. Maar het zijn twee situaties waarin Lizzy zich onveilig voelt en in eerste instantie niet op haar moeder kan vertrouwen. Dat dit een andere wending gaat nemen in de film, zorgt ervoor dat de moeizame relatie tussen Lizzy en Kathy erg pijnlijk in beeld wordt gebracht. Het laat zien dat het niet zozeer onwil of liefdeloosheid is, maar onkunde en machteloosheid. De film is hiermee indrukwekkend, ontroerend en pijnlijk.

Mooi in beeld gebracht door de prachtige cinematografie, waarin scherpe contrasten en de constante regen en donkere omgeving, het gevoel van zowel Lizzy als Kathy verbeelden. Zonder overdreven sentimenteel te zijn of de nadruk te leggen op het echte monster en special effects, is door de focus op Lizzy en Kathy te houden, dit een mooie droevige en toch ook spannende horror drama geworden.

Voor een uitgebreider en completer review van The Monster, klik hier.

 

Once Upon A Time seizoen 6

once upon a time season 6 review
ABC

Het zesde seizoen van Once Upon A Time is niet het laatste seizoen van de serie, maar wel het laatste seizoen waarin we bijna al onze geliefde helden voor een laatste keer in actie zullen zien. Want na nog één laatste grote epische battle is het eindelijk tijd voor de heroes om hun welverdiende happily ever after te krijgen.

Het seizoen begint nadat Regina de Evil Queen uit zichzelf heeft gehaald om voor eens en voor altijd van haar slechte kant verlost te zijn en een echte hero te worden. Maar de Evil Queen geeft zich niet zomaar gewonnen en neemt eerst nog haar wraak op Snow en David.

Ondertussen heeft Emma een visioen van haar eigen dood, net nu ze gaat samenwonen met Hook en hij haar een aanzoek wil doen. Het is aan de helden om uit te vinden wie de gemaskerde is die Emma zal doden en het visioen niet uit te laten komen.

Terwijl er figuren uit The Land of Untold Stories in Stoorybrooke terecht komen en we te maken krijgen met Dr Jekyl en Mr Hyde, maar ook met Aladin en Jasmine, Assepoester en kapitein Nemo, komen er ook twee mysterieuze vreemdelingen naar Storybrooke, Gideon en The Black Fairy. Met hun komst wordt het begin en het einde ingeluid van de verhalen van onze helden.

Het is een seizoen waarin veel wordt afgesloten, liefdes bij elkaar komen, het goede overwint en iedereen nu een grote happy family is. Maar er is er nog één iemand waarvan het verhaal nog moet beginnen. Henry heeft zijn eigen verhaal nog te beleven, iets dat hij niet terug kan vinden in het sprookjesboek van The Author, terwijl al zijn andere familieleden er wel in voorkomen. Dat is ook de opzet naar een nieuw zevende seizoen, met nieuwe personages, nieuwe verhaallijnen en herschreven sprookjes. Maar voor onze helden is het boek uit en ze leefden nog lang en gelukkig.

Voor een uitgebreider en completer review van Once Upon A Time seizoen 6, klik hier.

 

Altered Carbon seizoen 1

altered carbon season 6 review
Netflix

Altered Carbon is een science fiction cyberpunk noir actie spektakel. Het verhaal gaat over Takeshi Kovacs, een ex-Envoy (supersoldaat), die na 250 jaar wordt ontwaakt om een moord op te lossen van één van de rijkste mannen van het Protectorate. In die toekomst wordt onze geest en herinneringen opgeslagen op een aparte schijf in de nek, een stack, die in elk lichaam, sleeve, geplaatst kan worden. We volgen Takeshi op zijn missie, waarbij hij verschillende bondgenoten krijgt, zoals agente Kristen Ortega, oud militair Vernon Elliot en AI en hoteleigenaar Poe. Terwijl de kijker steeds meer te weten komt over zijn achtergrond die in beeld worden gebracht door de vele flashbacks, maken we ook kennis met deze nieuwe wereld en zijn ethische, morele, religieuze en filosofische kwesties en problemen. Want het is een zeer dystopische toekomst waarin het verschil tussen arm en rijk uitgedrukt wordt in (on)sterfelijkheid.

De serie ziet er prachtig uit. De cinematografie, de vormgeving, de art direction en special effects zien er tot in detail erg mooi uit. Met neon kleuren tegen een donkere druilerige achtergrond. Met geweldig gechoreografeerde vechtscènes, een hoop seks en naakt, criminaliteit, geweld, actie, humor en liefde en een grote verrassende onthulling is dit een cyberpunk noir serie om van te smullen.

Alhoewel de serie maatschappelijke en ethische kwesties aankaart ligt daar de focus niet op evenmin als op de ontwikkeling van de personages. Het is het verhaal van één man, Takeshi Kovacs en zijn belevenissen van nu en 250 jaar geleden. Dat zorgt ervoor dat de vele kleine lijntjes uiteindelijk mooi in elkaar vallen en de serie een vrij afgerond einde heeft. Het kijkt dus als één lange film, waarin heel veel gebeurt en die leuke personages heeft. Die niet te oppervlakkig wordt, maar gewoon erg cool is en niet belerend of intellectueel. Het is een serie voor de liefhebber, die je het liefst in één keer uit wilt kijken.

Voor een uitgebreider en completer review, klik hier.

 

The Hidden People (Alison Littlewood, 2016)

review book the hidden people alison littlewoodWanneer Albie hoort dat zijn nichtje Lizzy in het dorpje waar zij woont door haar man Jem is vermoord, reist hij er naar toe om niet alleen haar begrafenis te regelen, maar er ook voor de zorgen dat haar man Jem zal hangen voor zijn daden. Jem geloofde namelijk dat zij door de Fairies was meegenomen en zij er een changeling voor in de plaats hebben gezet. Door de changeling te verbranden zou hij zijn Lizzy terug krijgen, wat echter niet gebeurde. Eenmaal aangekomen op het platteland, blijkt het bijgeloof sterker dan gedacht en wanneer Helena hem achterna reist en ze het huisje van Lizzy betrekken dat zich vlakbij de ingang van het land van de Fairies zou bevinden, en Albie het dagboek van Lizzy ontdekt, en vervolgens Helena zich ook vreemd gaat gedragen, begint ook hij te twijfelen.

Het verhaal is vanuit Albie geschreven in de eerste persoon enkelvoud, waardoor we alles vanuit zijn gezichtspunt zien en ook al zijn gedachten en overpeinzingen meekrijgen. Aangezien Albie soms een beetje een narcistische kijk heeft, is dit niet altijd interessant en het laat geen enkele ruimte voor een ander perspectief. Het boek dat 368 bladzijden telt, heeft een vrij lang middenstuk, dat de vaart er een beetje uithaalt en niet heel veel toevoegt. Dat de zinnen die de dorpelingen spreken ook opgeschreven worden in het Yorkshire dialect, maakt het niet altijd makkelijk om het te volgen.

Ondanks de mooie beschrijvingen van het landschap en het idee van Fairies en hun wereld, komen we maar weinig over hen te weten, en is de ontwikkeling van de personages die erg diep. Het boek is wel de moeite waard, maar vergt enige commitment die niet altijd even beloond wordt.

Voor een uitgebreider en completer review van The Hidden People, klik hier.

Wat kon je nog meer lezen afgelopen week op Phantasasmagoria?

  • Een Short Film review van Suckablood (2012). Een duister sprookje gebaseerd op een kinderrijmpje.
  • Sassy’s Shortlist met vier claustrofobische horror en science fiction films die je kan bekijken op Netflix.

← Lees ook de vorige Sassy’s Recap van week 5 met: The Thing (1982), Prince of Darkness (1987), In the Mouth of Madness (1994) en Teen Wolf S6, deel 1 en Teen Wolf S6, deel 2.

Bron: Theatrical release posters v.l.n.r: A24, A24, Netflix