Sassy’s Shortlist: week 6 (2018)

In deze rubriek vind je tips over films en series die te zien zijn op tv, in de bioscoop of via Netflix. Ook vind je hier aankondigingen of nieuwtjes over boeken, films en series. Af en toe plaats ik een eerste indruk van een serie en updates van de site.

Vandaag vier verschillende claustrofobische horror films die je kunt kijken op Netflix. Een science fiction horror thriller, een bovennatuurlijke horror thriller en een science fiction body horror uit de jaren 80 en tenslotte een bijzondere art science fiction horror uit Mexico.

10 cloverfield lane 201610 Cloverfield Lane (2016)

Het zal je bijna niet ontgaan kunnen zijn, maar vorige week heeft Netflix gestunt met de nieuwe film uit de Cloverfield reeks, The Cloverfield Paradox. Gestunt met de aankondiging tijdens de superbowl, maar helaas niet met de film zelf. Alhoewel qua thema deze film prima in het rijtje claustrofobische horror films past, was deze film niet bijster goed. Ik kan vrij ver mee gaan in fantasy en speculatieve science fiction, maar wat hier gebeurde, daar kan ik geen ander woord voor verzinnen dan preposterous.

In plaats daarvan kan je beter 10 Cloverfield Lane kijken, waarin een jonge vrouw, Michelle, na een auto ongeluk zichzelf terugvindt in een bunker onder de grond. Opgesloten met de ietwat cuckoo Howard, eigenaar van de bunker, en Emmett. Het schijnt namelijk zo te zijn dat er een chemische aanval bezig is op Aarde. Maar Michelle twijfelt en Howard gedraagt zich wel heel vreemd. Wanneer ze met Emmett een plan maakt om te ontsnappen, neemt de film een bizarre wending.

Hoe claustrofobisch is het om met twee onbekende mensen opgesloten te zitten in een bunker, terwijl je niet eens weet wat er aan de oppervlakte aan de hand is, of er überhaupt iets aan de hand is, of dat je met een psychopathische gek te maken hebt. De film begint als een thriller, verandert in een mystery en eindigt als een echte science fiction horror die perfect in de Cloverfield reeks past.

Voor een uitgebreider en completer review, klik hier.

 

devil 2010Devil (2010)

Wanneer je het nog claustrofobischer wil hebben, dan zit je goed bij deze film. In een kantoorgebouw komen 5 mensen vast te zitten in een lift. Als dat nog niet erg genoeg is, want al snel slaat de irritatie toe, beginnen er vreemde dingen te gebeuren en wordt één van hen vermoord, wanneer het licht heel eventjes uitgaat. Dat betekent dus dat één van hen de dader is. Maar wie? Detective Bowden was toevallig al ter plaatse omdat die ochtend iemand van datzelfde gebouw naar beneden was gesprongen. Toeval of is er iets heel sinisters aan de hand?

Deze bovennatuurlijke horror film is spannend en het mysterie wie de dader is blijft tot het laatst raadselachtig. Waar de film goed gebruik van maakt, is niet alleen het idee dat de duivel zelf eens in de zoveel tijd naar de aarde komt om zondaars tot zich te nemen, maar dat er niet heel veel hoeft te gebeuren om de slechte trekjes in een mens naar boven te halen. En als het op overleven aankomt dat iedereen in staat is tot vreselijke dingen.

Voor een uitgebreider en completer review, klik hier

 

the thing 1982 poster recapThe Thing (1982)

Bij The Thing denk je misschien niet direct aan een claustrofobische film, maar dat is het in wezen toch wel. Afgesloten van de rest van de wereld, moet een groepje mannen tegen een alien en tegen elkaar vechten. Was de paranoia in bovenstaande films al te voelen, nu slaat deze pas echt toe. Gecombineerd met coole body horror en een sterke spannende sfeer is dit een ijzingwekkende zoektocht naar de alien waarin niemand elkaar kan vertrouwen.

Met een heerlijke jaren 80 sfeer waarbij de mannen al heel snel opgefokt raken, schreeuwen en schieten en dan pas nadenken, beland je als kijker in de chaos op de arctic. In het donker, in een sneeuwstorm, terwijl al zijn vrienden en collega’s één voor een worden afgeslacht door een alien die in iedereen kan muteren, zonder hulp van buitenaf is dit een heerlijke claustrofobische  science fiction thriller body horror, waarin Mac zichzelf, zijn collega’s en de wereld moet zien te redden van de alien. En in tegenstelling van bovenstaande films valt hier veel ranzigheid en gore te vinden.

Voor een uitgebreider en completer review, klik hier

 

the similars 2015 posterThe Similars/ Los Parecidos (2015)

In deze bijzondere art house science fiction horror uit Mexico kan je spreken van drie verschillende soorten claustrofobie. De film gaat over een groepje mensen dat op 2 oktober 1968 strandt op een busstation op weg naar Mexico Stad. Er rijden echter geen bussen meer en de regen valt met bakken uit de hemel. Ulises is op weg naar zijn vrouw die op het punt staat te bevallen en zoekt naarstig een manier om weg te komen. Maar wanneer er hele vreemde dingen gebeuren, er vreemd nieuws is op de radio over ‘iets’ dat in de regen zit waardoor mensen zich vreemd gaan gedragen en Martin, de kaartjesverkoper op het busstation plotseling het gezicht en uiterlijk krijgt van Ulises, is dat nog maar het begin. De voorde hand liggende claustrofobie is dat ze niet weg kunnen van het bus sation, zeker als de deuren op slot blijken te zitten. Maar ook het feit dat schijnbaar iedereen hetzelfde gezicht en uiterlijk krijgt is een soort vorm van claustrofobie, namelijk de angst in een verkeerd lichaam te zitten. En op de achtergrond speelt het waar gebeurde bloedbad van Tlatelolco, waarin honderden mensen, burgers, studenten die demonstreerden werden gedood op het Plaza de las Tres Culturas, waar ze niet weg konden.

Deze mysterieuze film met prachtige cinematografie, in zwart wit grijs geschoten waar af en toe kleuren doorheen sijpelen, is zowel een ode aan de oude Twilight serie, als een existentiële film met een maatschappelijk randje. Maar die wel erg toegankelijk is en ook gewoon te kijken is als science fiction thriller.

Voor een uitgebreider en completer review, klik hier

← Lees ook de vorige Sassy’s Shortlist van week 5 met: Tip: Requiem en een eerste indruk van Altered Carbon S1, ep1.

bron: theatrical release posters v.b.n.b: paramount pictures, universal pictures, universal pictures, morbido films