Sassy’s Shortlist: week 5 (2018)

In deze rubriek vind je tips over films en series die te zien zijn op tv, in de bioscoop of via Netflix. Ook vind je hier aankondigingen of nieuwtjes over boeken, films en series. Af en toe plaats ik een eerste indruk van een serie en updates van de site.

requiem series season 1
BBC One

Vandaag heb ik een spannende en mysterieuze tv tip voor je. Vanaf vanavond is er namelijk een nieuwe serie te zien op de BBC; Requiem. En die schijnt heel wat te beloven. Maar ook is vanaf vandaag op Netfilx een nieuwe cyberpunk noir serie te zien, Altered Carbon die er prachtig uitziet. Ik geef alvast een eerste indruk van de eerste aflevering.

Nadat we met z’n allen in een groot gat zijn gevallen na het afkijken van Dark. Stranger Things, seizoen 1 en seizoen 2, waarbij het derde seizoen waarschijnlijk pas in 2019 verschijnt. En we The OA al bijna weer waren vergeten en het tweede seizoen er dit jaar weliswaar aan zit te komen, is de vraag naar spannende bovennatuurlijke, mysterieuze series groot. Gelukkig is daar de BBC die in het gat springt met de nieuwe serie Requiem.

requiem series season 1
BBC One

Requiem

Requiem is een bovennatuurlijke drama serie geschreven door Kris Mrksa en geregisseerd door Mahalia Belo. De serie heeft 6 afleveringen die ieder een uur duren en is te zien vanaf vanavond om 22:00 op BBC One. 

De serie draait om Mathilda, een celliste. Wanneer haar moeder zelfmoord pleegt zet dit haar wereld op z’n kop. Ze vindt een doosje met daarin een paar dingetjes van haar moeder waaronder een krantenknipsel dat haar moeder in verband brengt met een klein meisje Carys Howell dat twintig jaar spoorloos verdween in een klein dorpje in Wales. Hierop trekt Mathilda samen met haar vriend en collega Hal, naar Wales om uit te zoeken wat dit meisje met haar moeder te maken had.

Elke vrijdag avond is er een nieuwe aflevering te zien op BBC One, dus dat wordt ouderwets voor de buis (of opnemen). Het schijnt dat de serie ook uiteindelijk op Netflix te zien zal zijn, maar waneer is nog niet bekend.

Altered Carbon

(eerste indruk aflevering 1, seizoen 1)

altered carbon series season 1
Netflix

Deze nieuwe Netflix Original is een waar visueel hoogstandje. De serie speelt zich af in een verre toekomst waarin het menselijk bewustzijn, de DHF, Digital Human Freight, is opgeslagen in een zogenaamde Stack, een harde schijf die achter in de nek wordt geplaatst en die in elk ander lichaam, een Sleeve, gezet kan worden. Dit zou beteken dat je voor eeuwig zou kunnen leven, mits je rijk bent en mits je Stack niet kapot wordt gemaakt.

Na 250 jaar in Alcatraz te hebben gezeten als Stack, wordt Takeshi Kovacs, een Envoy (een soort supersoldaat aka psycho terrorist) in een nieuw lichaam gezet in opdracht van Laurens Bancroft, zo ongeveer de rijkste man op Aarde. Hij geeft Takeshi de opdracht om uit te vinden wie hem heeft vermoord. Zijn Stack maakt elk uur een backup van zijn DHF, maar aangezien hij net werd vermoord voordat de Stack opnieuw werd gekopieerd en zijn originele Stack compleet is vernietiged, weet hij niet wie hem heeft vermoord. Takeshi wordt na zijn ontwaken in de gaten gehouden door politie agente Ortega, een eigenwijze en wat opvliegende dame. Maar ook wordt hij al gelijk op de huid gezeten door een aantal huurlingen. Al is Takeshi in eerste instantie terughouden en is dit zijn wereld niet, noch zijn nog onbekende missie van de nog raadselachtige Falconer uit zijn verleden, neemt hij de opdracht aan.

alterd carbon series season 1
Netflix

De serie is visueel prachtig om te zien. De cinematografie is sowieso al het grootste pluspunt van de serie. De art direction die het midden heeft van een cyberpunk neon kleurige omgeving tegen een donkere achtergrond met de typische jaren 20 sfeer wat het detective noir gevoel weergeeft, is erg mooi vormgegeven. Ook de zwarte humor ontbreekt niet, vertegenwoordigd door Poe, een hotel manager, die erg droog komisch is.

Het is een cyberpunk noir serie, met zwarte humor, die er prachtig uitziet, af en toe wat cheesy is, en sexy en gewelddadig is en daarom een zeer vermakelijke serie. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard Morgan uit 2002, lijkt dit op een neo cyberpunk noir. Na de serie Philip K. Dick’s Electric Sheep en de film Blade Runner 2049 (2017), kan er zomaar een nieuwe trend worden gezet van films en series die het cyberpunk genre van detective noir tot serieuze filosofische vraagstukken, nieuw leven inblazen.

altered carbon series season 1
Netflix

Het is wel een serie die gemaakt is om op een mooi groot scherm te kijken, waar de visuele effecten nog beter tot zijn recht komen.

De serie staat al compleet op Netflix en heeft in totaal 10 afleveringen die ieder ongeveer een uur duren. 

Wil je meer lezen over Altered Carbon? Klik dan hier voor een uitgebreid review. 

← Lees ook de vorige Sassy’s Shortlist van week 4 met: Tip: De Luizenmoeder.