Short Story: The Tomb by H.P. Lovecraft

h p lovecraft

‘I have said that I dwelt apart from the visible world, but I have not said that I dwelt alone.’

Dit is het eerste verhaal waarin de hoofdpersoon descends into madness. In 8 pagina’s vertelt de hoofdpersoon hoe zijn lot wordt bezegeld en geeft het een inzicht in de krankzinnigheid van de geest die kenmerkend is in een verhaal van Lovecraft.

The Tomb (1917)

Volgens Lovecraft kwam de inspiratie van dit verhaal tijdens een wandeling op een begraafplaats, waar hij een oude grafzerk ontdekte uit 1711. In dit verhaal gaat de hoofdpersoon echter verder dan de ontdekking van een graftombe en wordt de scheidslijn tussen realiteit en fantasie verlegt en kan de lezer zelf steeds meer twijfelen aan de geestelijke gesteldheid van de hoofdpersoon dan dat hij dat zelf doet.

Het verhaal wordt verteld door Jervas Dudley die van kleins af aan al een dromer en visionair was. Hij spendeerde zijn vrije tijd aan het lezen van boeken en het rondstruinen door de omgeving. En naar eigen zeggen doolde hij rond in andere werelden, losstaand van de zichtbare wereld. Op een dag ontdekt hij in een bos een graftombe. De deur van de graftombe staat op een kier, maar tevens zit de deur stevig op slot met een slot en kettingen. Nieuwsgierig geworden brengt hij steeds vaker een bezoek aan de graftombe, totdat hij op een dag de sleutel vindt en binnentreedt in de tombe. De tombe behoort toe aan de Hyde familie en er is nog een lege grafplek, waarvan Jervas voelt dat hij aan hem toebehoort. Steeds vaker bevindt hij zich in en rondom de tombe, totdat hij op een dag ontdekt wordt, tot groot verdriet van zijn ouders.

De reden van dat verdriet ontvouwt zich langzaam maar zeker in het verhaal. Langzaam vloeit realiteit over in fantasie en is wat de lezer voorgeschoteld krijgt slechts een eenzijdig verhaal.

Het verhaal beschrijft heel subtiel die verandering, zonder dat de lezer het nog doorheeft. Pas aan het einde weet men pas wat er aan de hand is. Het verhaal leest in eerste instantie als een sprookjesachtig avontuur van een jongetje dat door zijn eigenaardigheid en karakter niet in staat is om zich te begeven in de echte wereld. Hierdoor trekt hij zich terug, zo ver in zijn eigen wereld, dat die wereld echter wordt dan dat hij in werkelijkheid is.

“I should not have ventured out that night; for the taint of thunder was in the clouds, and a hellish phosphorenscence rose from the rank swamp at the bottom of the hollow. The call of the dead, too, was different. Instead of the hillside tomb, it was the charred cellar on the crest of the slope whose presiding daemon beckoned to me with unseen fingers.”

Hierdoor heeft het verhaal niet alleen een spannende ontdekking en een mysterie, maar ook een trieste vibe, die zonder sentiment, maar met moed wordt gebracht.

Het afdalen in de tombe, is het afdalen in het brein van Jervas. Diep verborgen en met geheimen waar alleen nog de doden zich bevinden, die het rijk van de levenden al lang hebben verlaten.

Howard Philips Lovecraft (1890-1937), geboren in Providence, Rhode Island, USA, is nu een van de bekendste horror schrijvers. Met zijn geheel eigen mythologie en zijn kijk op de nietigheid van het menselijk bestaan in het gehele universum, heeft hij ongeveer 70 verhalen geschreven. Zijn weird fiction genre combineert fantasy, met science fiction en horror veelal met groteske wezens uit andere dimensies en wordt ook wel Lovecraftiaans genoemd. Verteld als verslag van vreemde onverklaarbare gebeurtenissen of een droomervaring, zijn de verhalen mysterieus, unheimisch en poëtisch. 

Uit: H.P. Lovecraft; The complete collection (2008) Barnes & Noble.