Boek Review: Abarat (Clive Barker, 2002)

book review abarat clive barker

‘These heads sprouting from the antlers were alive, and they were all staring at Candy the way their owner was staring at her:eight pairs of eyes all studying her with the same manic intensity.’

Abarat (2002) is geschreven door Clive Barker en telt 477 bladzijden. Het is oorspronkelijk in het Engels geschreven, maar ook in het Nederlands vertaald onder dezelfde titel. Het boek is geschikt voor de leeftijd vanaf 13 jaar en vertelt het verhaal van Candy Quackenbush die terecht komt in een eilandgroep genaamd de Abarat en waar ze veel avonturen beleeft.

Het verhaal

In dit boek ga je mee op avontuur met Candy Quackenbush. Candy woont al haar hele leven in Chickentown en daar valt helemaal niets te beleven. Haar vader is een alcoholist en zit zonder werk thuis en aan haar moeder heeft ze niet zoveel. Iedereen vindt Candy maar een vreemd meisje en na een onterechte uitbrander van de lerares, besluit Candy zomaar de school uit te lopen. Ze is het helemaal zat, haar vader, haar moeder, Chickentown, alles. Zonder het door te hebben loopt ze naar de grens van de stad en zo de wilde natuur in. Dat is het moment waarop Candy’s leven voorgoed zal veranderen.

Want midden tussen het wilde gras ziet ze een half afgebroken vuurtoren. Wat vreemd is aangezien er geen zee in de buurt is. Maar wat nog vreemder is, is dat ze een figuur ziet, een man met zeven extra hoofden als antennes bovenop zijn eigenlijke hoofd. De man heet John Mischief en hij is op de vlucht voor een ander vreemd figuur genaamd Medelson. Voordat Candy er erg in heeft, is ze verzeild geraakt in een groots avontuur, wanneer ze besluit Mischief te helpen. Met behulp van zijn aanwijzingen roept ze midden in de grasvlakte de zee van Izabella op en laat zij zich samen met Mischief meevoeren naar een andere wereld om zo te ontsnappen aan Medelson.

Zo belandt Candy in Abarat een wonderlijke wereld die bestaat uit allemaal grote en kleine eilanden, vijfentwintig in totaal. Waarvan er op vierentwintig daarvan altijd één bepaald uur van de dag is. Erop wonen allerlei wonderlijke en vreemde figuren, zoals Candy die nog nooit heeft gezien, figuren zoals Mischief en Mendelson. In Abarat maakt Candy al snel vrienden, maar er zijn ook anderen die haar kwaad willen doen, zoals Carrion, de prins van middernacht. En hij is niet alleen een bedreiging voor Candy maar ook voor heel Abarat, dat op het punt van oorlog staat tussen dag en nacht, tussen goed en kwaad. En Candy speelt daar een rol in die ook zij nog niet kent.

Candy Quakenbush

Candy is een eigenaardig meisje. Ze is stoer en zeker niet verlegen en ze komt voor zichzelf op. Ze is zestien jaar oud en weet zich heel goed staande te houden in een voor haar onbekende wereld. Maar toch lijkt die wereld niet zo heel onbekend voor haar, af en toe heeft ze het gevoel dat ze er al eerder is geweest. En de manier waarop ze zich aanpast en zelfs al snel in staat is om de magie van Abarat te gebruiken, geeft je al snel het idee dat er meer aan de hand is en dat ze misschien niet zomaar per ongeluk in Abarat terecht is gekomen. Daar kom je in het eerste deel  nog niet achter. Je volgt alleen Candy op haar reis die voor haar schommelt tussen verwondering en het telkens moeten vluchten voor enge gevaarlijke figuren.

Abarat

Abarat is een eilandengroep waar geheel andere regels gelden dan in onze wereld. Ooit hebben zij gehandeld met onze wereld die zij het Hereafter noemen, maar omdat ze teveel van hun geheimen en magie weggaven is die onderlinge handel gestopt. Er zijn 24 eilanden waarop het altijd een bepaald uur van de dag is. En er is een 25ste eiland dat mysterieus is en zijn eigen geheimen heeft. Op sommige eilanden is het dus altijd drie uur ’s nachts en op het eiland Gorgossium is het altijd middernacht. Op dat eiland woont Carrion, een gevaarlijke man die heel Abarat in duisternis wil hullen. Carrion is een gevaarlijke maar ook enge man die leeft van zijn eigen nachtmerries en die anderen met zijn eigen nachtmerries zou willen voeden.

Maar hij is niet de enige bedreiging voor Abarat en zijn inwoners. Op het eiland op drie uur ’s nachts ligt het eiland Pylon, waar ondanks de nacht het altijd helder verlicht is. Op dat eiland woont een man genaamd Rojo Pixler, een rijke man die met behulp van magiërs en wetenschappers een enorm commercieel bedrijf heeft opgericht op het gehele eiland Pylon en ver daarbuiten waar hij met zijn commercie de bevolking van Abarat in zijn greep heeft.

Wonderlijk en eng

Abarat is voor Candy een wonderlijke plek, maar ook een gevaarlijke. Er zijn mensen en wezens die haar willen helpen, maar ook die haar kwaad willen doen. Dat betekent soms ook dat de slechte wezens en mensen soms gruwelijke dingen doen en dat wezens en mensen waar je aan gehecht bent geraakt soms zwaar gewond zullen raken en het zelfs niet zullen overleven. Dus ook al is dit een fantasie verhaal, soms is het ook een horror, maar dan wel als een young adult boek geschreven in bijpassende stijl zodat het nooit het horrorniveau voor volwassenen bereikt.

Parental Guidance

Schrijfstijl

Clive Barker weet heel goed een mooi beeldend verhaal te vertellen, vol avonturen, vreemde wezens en spannende wendingen. Zonder kinderlijk te schrijven, maar wel gebruik te maken van mooie zinnen en beschrijvingen, houdt hij het wel simpel genoeg om je goed te kunnen focussen op de avonturen van Candy en haar belevenissen. Want de wereld die hij beschrijft is zo fantasievol, dat al je aandacht daar naar uitgaat. Zo ontdek je samen met Candy steeds meer van Abarat.

Voor volwassenen

Voor volwassenen is dit een leuk boek om te lezen, maar het is wel typisch bedoeld voor de young adults. Er zijn eigenlijk geen symbolische ideeën die in de tekst zitten verborgen en ook de schrijfstijl is wel echt bedoeld voor die leeftijd. Maar dat wil niet zeggen dat ook volwassenen een fijn avontuur kunnen beleven aan dit boek, zeker wanneer je van fantasievolle verhalen houdt, die grimmig zijn, maar niet echte horror bevatten.

In het Engels

Het boek kan je ook in het Engels lezen, mits je al wel een behoorlijke kennis hebt van de taal. Er staan niet heel veel moeilijke woorden en zinnen in, maar er zijn toch aardig wat woorden die je misschien niet kent, maar als je dat even opzoekt, dan leer je ook gelijk weer beter Engels. En aangezien dit boek ook in het Nederlands is vertaald, kan je ook  het boek ook in beide talen lezen als oefening. Het kan in ieder geval een goede voorbereiding zijn voor de leeslijst Engels.

Lees Info

Het boek is bedoeld voor de leeftijd vanaf ongeveer 13 jaar.

  • Eng: 4/5 Er komen vrij heftige en gruwelijke verbeeldingen in voor. Er raken mensen gewond en sommigen gaan zelfs dood.
  • Geweld: 4/5 Candy wordt achterna gezeten door een soort huurmoordenaar. Er komen gevechten in voor en dodelijke monsters.
  • Gescheld: 1/5 Er wordt niet echt gescheld, maar wel bedreigingen geuit.
  • Seks/Bloot: 0/5
  • Alcohol/Drugs: 1/5 De vader van Candy is een alcoholist.

Praktische info

Abarat (2002), 477 bladzijden. Auteur: Clive Barker. Oorspronkelijke taal: Engels. Nederlandse vertaling: Abarat.