Sassy’s Shortlist: week 4 (2018)

In deze rubriek vind je tips over films en series die te zien zijn op tv, in de bioscoop of via Netflix. Ook vind je hier aankondigingen of nieuwtjes over boeken, films en series. Af en toe plaats ik een eerste indruk van een serie en updates van de site.

de luizenmoeder serie
npo3

Vandaag heb ik een leuke tv tip voor jullie. Dit keer een erg komische Nederlandse serie te zien op NPO3.

De Luizenmoeder

Voor degenen die het misschien ontgaan is, de nieuwe Nederlandse komische serie De Luizenmoeder is een waar kijkcijfer succes. En terecht.

Vaak genoeg zijn Nederlandse komedies niet zo goed geslaagd. Het acteerwerk komt te toneelachtig en geforceerd over. De timing is niet helemaal lekker. De grappen zijn flauw en suf. En de onderwerpen zijn vaak een beetje muf. Dat geldt helemaal voor de series die vanuit de Amerikaanse sitcoms naar het Nederlands zijn vertaald, qua taal en cultuur, wat al snel de plank misslaat.

de luizenmoeder serie
npo3

Zo niet De Luizenmoeder. Deze serie is typisch Nederlands, met de Nederlandse cultuur in al zijn tolerantie en bekrompenheid vertaald in een vaak absurde situatie, en vreemd maar toch herkenbaar gedrag (van de ander welteverstaan..). De serie kan ondanks zijn originaliteit een beetje vergeleken worden met The Office US en soms het satirische van Jiskefet. De serie met zijn harde grappen, lekkere vileine sneren naar onze maatschappij en ons eigen gedrag, soms absurde situaties geeft ons een satirisch kijkje achter de schermen van de basisschool.

We maken kennis met Hannah gespeeld door Jennifer Hoffman, die na een scheiding haar dochter Floor naar een nieuwe school moet brengen. Het gaat echter niet om het dochtertje, maar om Hannah, die het misschien wel zwaarder heeft op deze nieuwe school. Waar zij al gauw geconfronteerd wordt door de moeder- en vadermaffia, het incompetente schoolhoofd Anton, gespeeld door Diederik Ebbinge, het dweperige schoolhulpje van het schoolhoofd annex voorzitter van de ouderraad, Nancy, gespeeld door Bianca Krijgsman, de anaal gefixeerde juf Ank, gespeeld door Ilse Warringa en de nieuwe conciërge Volkert, gespeeld door Henry van Loon, die zowel aan PTSS lijdt, als ubercool is. Zware tijden breken aan voor Hannah.

de luizenmoeder serie
npo3

De serie is zwaar satirisch, met goede grappen, die de acteurs met verve en perfecte timing weten te brengen. Ze nemen hun karakters serieus en voorkomen rare typetjes. Het zijn natuurlijk ook acteurs waarvan komedie hun vak is en dat is te merken. De personages en situaties zijn over de top, campy bijna, maar blijven nog steeds mensen van vlees en bloed waar we ons zelf soms met schaamte in zullen herkennen, maar waarschijnlijk liever nog die rare moeder die haar kind een vreemde naam heeft gegeven.

De serie is iedere zondag om 20:25 te zien op NPO3 en op Uitzending Gemist.

← Lees ook de vorige Sassy’s Shortlist van week 2 met: Tip: Scream Queens S2.