Short Film: Cam Closer (2013)

review short film cam closer 2013
Lotta Losten in Cam Closer

Als er iemand zich wat mij betreft de koning van de short horrors mag noemen is dat David Sandberg wel. Want met Cam Closer levert hij weer een hele korte scary ride af.

Hij weet er altijd in te slagen om én een creepy sfeer neer te zetten die aanhoudt vanaf de eerste seconde tot het einde én er ook nog eens een enorme jumpscare aan toe weet te voegen waar mijn haren recht van overeind gaan staan. Stiekem moet ik dan ook bekennen, dat ik er altijd een beetje tegenop zie om een van zijn shorts te gaan kijken, omdat ik weet dat ik het heel eng ga vinden of in ieder geval erg ga schrikken. Tot nu toe vind ik Lights Out (2013) het aller engste en durfde ’s nachts ook maar net naar de wc maar dan wel met knikkende knietjes. Echt die short heeft me echt wel goed bang weten te maken, iets wat me niet snel gebeurt en me slechts een keer is overkomen bij Ringu 2 (1999).

Maar ik heb mijn moed weer eventjes bij elkaar geraapt en heb Cam Closer gekeken. Was deze net zo eng?

Het verhaal

We zien natuurlijk weer in de hoofdrol Lotta Losten, de vrouw van David en wederom zet ze weer een geweldige rol neer. Zonder al te veel te doen, weet zij geloofwaardig een vrouw neer te zetten die angstig is maar toch verder op onderzoek uit gaat. Why? Put down the phone!

Enfin we zien een vrouw die, met een kopje thee en een bordje met een appel erop, op de bank gaat zitten. Als ze echter een foto wil maken van die thee en appel, ziet ze wel het kopje en schoteltje van de thee en het bordje van de appel op haar scherm, maar niet de appel zelf. Als ze vervolgens de appel oppakt en voor zich houdt ziet ze ook haar hand niet meer op het scherm. Heel vreemd. Dus gaat ze met haar camerafunctie de kamer rondkijken, waarop ze iemand plots op de grond ziet liggen. En dat is nog maar het begin…

review short film cam closer 2013
is there something wrong with her phone?

Mysterieus

De vraag is natuurlijk of er iets vreemd aan de hand is met de appel of met haar. Of is het de telefoon? Deze short van Sandberg is meer een nadenkertje dan andere shorts die ik al van hem heb gezien, die vrij ongecompliceerd waren, maar wel doodeng.

Deze is echter én eng én er zit een mysterie in.

*spoilers*

Als je het mij vraagt laat de camera twee verschillende dingen zien, wat beiden op hetzelfde neerkomt; iets dat er niet echt is. Namelijk de toekomst en geesten. De vrouw die ze ziet liggen op de grond is zijzelf en wanneer de vrouw wordt weggesleept door iets, en ze gaat kijken, vindt ze een geest van een engerd in haar slaapkamer. Hoogstwaarschijnlijk is die geest degene die haar vermoord. Dat zou betekenen dat de telefoon de toekomst heeft gezien met betrekking tot de appel die ze laat vallen op het moment dat ze de vrouw ziet liggen en daardoor eerder niet op haar fotobeeldscherm te zien was. Dat verklaart ook dat als ze de fotofunctie inschakelt wel haar handen nog te zien zijn. De telefoon laat slechts de nabije toekomst zien en op dat moment leeft ze nog in de toekomst. Want tussen het moment dat ze de geest vanachter haar bed naar haar toe ziet kruipen en het moment dat ze haar telefoon laat zakken en de geest voor haar neus staat zit een tijdsbreuk (voor de geest) alsof ze in superspeed naar haar toe is gekomen. Die aantal seconden die de geest nodig heeft om naar haar toe te kruipen is dan het aantal seconden dat de telefoon vooruit kijkt. Alhoewel dat in real time niet helemaal tot op de seconde klopt. Dit is natuurlijk geheel mijn eigen interpretatie van het filmpje en iedereen kan er een andere oplossing in zien. 

*einde spoilers*

Minder eng, wel ingewikkelder

Alhoewel het idee erg cool is en de uitvoering wederom erg goed en de jumpscare aan het einde erg doeltreffend, was dit niet één van zijn engste shorts. Misschien omdat het komt omdat deze iets ingewikkelder in elkaar zit en de tijd te kort is om dat echt goed tot zijn recht te laten komen.  Hierdoor zit je drie minuten ook na te denken in plaats van alles enkel te ondergaan. Dit neemt niet weg dat ook deze short weer lekker eng is en ook dit idee zou ik wel willen zien in een lange speelfilm. Lekker pielen met de tijd en geesten en weird stuff. Misschien dat het er nog eens van komt. 

Conclusie

Cam Closer is weer een echte David Sanberg met zijn typerende kenmerken. Dit keer eng en met een jumpscare, maar ook eentje waarbij je iets meer moet nadenken, hoe het dan precies in elkaar zit. Wie fan is van Sandberg mag deze zeker niet overslaan en wanneer je nog niet met hem bekend bent, dan wordt je na het kijken van Cam Closer vanzelf wel fan.

Praktische info

  • Cam Closer (2013) 3 min
  • Directed by: David F. Sandberg
  • Written by: David F. Sandberg
  • Starring: Lotta Losten, Lovisa Perman
  • Cinematography: David F. Sandberg
  • Edited by: David F. Sandberg