Waarom je nu echt aan Riverdale moet beginnen

riverdale
The CW

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar de serie Riverdale, op Netflix, is een ware hit. Mocht je twijfelen of deze serie over een aantal archetype jongeren de moeite waard is om te kijken, lees dan verder.

Gebaseerd op de karakters van de Archie Comics, Arcie(bald) Andrews, Betty Cooper, Judhead Jones, Veronica Lodge en Kevin Keller en Cheryl Blossom, is het strip universum dat in 1939 al is opgericht en waarin bovenstaande karakters in 1941 het leven zagen, uitgebreid met een eigen tv serie. Archie, de typische boy next door, football speler, woont naast Betty Cooper, de typische girl next door, lief, naïef en beschermd opgevoed en zijn al sinds hun jonge kindertijd bevriend met elkaar. De beste vriend van Archie is Jug(head), een loner en alternatief type met een moeilijke jeugd, en de beste vriend van Betty is de typische gay guy met snappy commentaren, Kevin. Hun gewone leventje krijgt meer pit wanneer rich kid en former bitch Veronica (Ronnie) met haar moeder naar Riverdale verhuist. De huidige bitch in Riverdale wordt belichaamd door de rijke en mysterieuze Cheryl, leider van de cheerleaders.

riverdale
The CW

Maar we zien ook Josie and the Pussycats, een meidenzanggroep. De hit die de fictionele band, The Archies heeft gescoord, Candy Girl (Sugar, Sugar), komt voorbij gezongen dit keer door Josie and the Pussycats. De serie verweeft op een moderne manier de oude elementen van de originele comics met elkaar.

Alhoewel de serie gebaseerd is op de comics, heeft het ook veel weg van al eerdere succesvolle series waarin op leuke wijze naar wordt verwezen. Verwezen wordt naar Twin Peaks, met herkenbaar gedrag en archetypes van de kids, minus de surrealistische shots en bovennatuurlijke gebeurtenissen. Echter wel met een ode aan een zeer herkenbare Twin Peaks scène. Een overduidelijke overeenkomst is dat de serie begint met de moord op Jason de tweelingbroer van Cheryl. Dit zet het hele dorp op zijn kop. Niet alleen het lijk van Jason is uit de rivier boven komen drijven, maar ook veel geheimen van de families uit Riverdale komen boven water. Waarop de gelijkenis met Veronica Mars kan worden getrokken, wanneer de striphelden het op zich nemen om de moord op te lossen en alle geheimen te ontrafelen, met Betty als een echte Nancy Drew voorop. Wat vervolgens niet helemaal kan zonder te ontkomen aan alle puber perikelen, van (verboden) liefde, problemen met ouders, criminaliteit, incest, levenskeuzes, vriendschap, loyaliteit, financiële problemen, seksualiteit, tienerzwangerschappen, seksuele intimidatie, meetoo, gangs, drugs, enzovoorts, wat het een echte Young Adult serie maakt, a la Beverly Hills 90210. Maar al deze onderwerpen op een scherpe en integere manier bespreekbaar maakt.

riverdale
The CW

De serie is een goede mix van drama, mysterie, young adult. Het heeft een doorschemerende comic vibe, maar de personages worden ondanks hun archetypen die als basis worden gebruikt, toch mensen van vlees en bloed. Met een aantrekkelijke manier van filmen, een snelle en verslavende manier van vertellen is dit een echte bingewatch serie.

En voor de oudere kijkers is het extra leuk om acteurs uit de genoemde oude series tegen te komen. Luke Perry (Dylan uit Beverly Hills 902010) speelt de vader van Archie. Mädchen Amick (Shelly uit Twin Peaks) speelt de moeder van Betty. Skeet Ulrich (Billy uit Scream, 1996) speelt de vader van Jughead. En als kers op de taart heeft Molly Ringwald (de tienerster uit de jaren 80 met films als The Breakfast Club, 1985 en Pretty in Pink, 1986) een gastoptreden als de moeder van Archie. De manier waarop deze serie “oud” en jong weet te combineren, is uitstekend gedaan, want het blijft niet bij deze leuke groep acteurs.

riverdale
The CW

In de serie stikt het van de verwijzingen naar literatuur. Waar Scream zich vooral bezighield met verwijzingen naar allerlei oude horror films, trekt Riverdale dit door tot in de breedte, met verwijzingen naar romans en films, vooral uit voorbijgaande tijden. Waaruit duidelijk blijkt dat de serie zich niet alleen tot het jongere publiek richt, maar de jonge personages wel gebruikt om ouder publiek eveneens te vermaken en zich thuis te laten voelen. Het is daardoor niet alleen een serie die intelligenter over wil komen dan de gemiddelde high school serie, maar dat ook door hun referenties, onderwerpen en relevante maatschappelijke thema’s daadwerkelijk doet.

En niet alleen het hele eerste seizoen vraagt erom om achter elkaar door te kijken, maar ook het tweede seizoen dat direct doorpakt na het einde van het eerste seizoen, weet gelijk te boeien. Was het eerst nog één moord die allerlei geheimen van Riverdale boven de oppervlakte bracht, nu krijgen onze helden te maken met een ware seriemoordenaar, the Black Hood. De serie neemt een grimmigere wending en de verhoudingen tussen de noordkant, de gewone en rijke burgers en de zuidkant, de armere en zelfkant van Riverdale op scherp zet.

riverdale
The CW

Als Archie de Red Circle opzet, eveneens afkomstig uit de originele comics, ontstijgt de serie een gewone YA serie. Met elke aflevering prachtige cinematografie, met neonkleuren op de achtergrond die een klassieke jaren 70/80 horrorsfeer neerzetten. En waarin de titel van elke aflevering is genoemd naar een horror of thriller, is dit een charismatische serie om te kijken.

Mijn favoriete aflevering is de zevende uit het tweede seizoen; Tales from the Darkside’, die begint met een verlopen ogende tekst over de gebeurtenissen in Riverdale. Vervolgens neemt de stilistische aflevering met prachtig en goed gekozen muziek ons per personage(koppel) mee in hun zoektocht/belevenissen verband houdend met de dreiging van the Black Hood, met ieder een eigen genre en sfeer zoals een aflevering van de serie Tales from the Darkside. De sequence met Archie en Jughead is een creepy crime met een cameo van Tony “Candyman”  Todd en een nieuwe onthulling van het duistere verleden van Riverdale. In de sequence gewijd aan Josie, krijgt zij eindelijk de kans om meer van zichzelf te laten zien, in een horrorachtige setting met prachtige cinematografie, waarin we een nieuw personage leren kennen. Betty en Veronica doen op hun geheel eigen wijze onderzoek in een fun en upbeat stuk sleuthing.

riverdale
The CW

Mijn favoriete scène is de droom van Betty waar de negende aflevering mee begint en ze secret Santa met een black hood in haar woonkamer aantreft en hij op z’n Twin Peaks over de bank naar haar toe komt. Een spannende aanloop naar de schijnbare ontmaskering van de Black Hood. Want is dit niet te gemakkelijk en misschien ook anders een beetje flauw en onlogisch? En zei Archie niet dat de ogen van the Black Hood groen waren? Want is het geen passende straf  bedacht juist door de Black Hood, dat de zondaar die ooit de verkeerde man als dader aanwees waardoor deze gelyncht werd, ook sterft als de verkeerd aangewezen dader?

Mysterie, leuke personages, een hoop gekonkel, intriges, liefde, romantiek, daadkracht en moed, familie perikelen, echte levensproblemen en een heuse seriemoordenaar. Een serie die elke aflevering beter lijkt te worden qua cinematografie, verwijzingen en diepgang. Als je nu nog niet overtuigd bent… Wat wil je nog meer in een serie?

Voor wie overtuigd is kan het hele eerste seizoen bestaande uit 13 afleveringen al kijken en de eerste negen afleveringen van seizoen twee. Vanaf 18 januari kan je weer verder kijken en komen we te weten of het hele verhaal met de Black Hood echt voorbij is of dat het nog een staartje gaat krijgen, of pas echt begint…

Wil je meer lezen over Riverdale? Klik dan op onderstaande links: