Sassy’s Shortlist: week 52 (2017)

In deze rubriek vind je tips over films en series die te zien zijn op tv, in de bioscoop of via Netflix. Ook vind je hier aankondigingen of nieuwtjes over boeken, films en series. Af en toe plaats ik een eerste indruk van een serie en updates van de site.

Je hebt het al eerder kunnen lezen op de site, maar donderdag 4 januari is het eindelijk zover. Dan gaat het langverwachte elfde seizoen van The X-Files van start. De serie is te zien op Fox om 21:00. Om je geheugen even op te frissen en korte recap van de cliffhanger van het tiende seizoen.

the x-files season 10
Fox

The X-Files seizoen 10: wat gebeurde er ook al weer?

In het tiende seizoen werden Fox Mulder en Dana Scully na jaren weer met elkaar verenigd. Het seizoen bestond uit slechts 6 afleveringen, waarbij de middelste vier afleveringen, typische X-Files afleveringen waren, die alle kenmerken van de serie tot uiting lieten komen.

We zagen een echte science fiction aflevering over een persoon met een mysterieuze soort superpower. Een erg komische en absurde aflevering met een were-monster wat een echte alien bleek te zijn. Een zeer persoonlijke aflevering over Scully en de band met haar moeder wat nog een mysterie opwerpt. En een paranormale aflevering over een terrorist, die realisme en echte dreiging met het bovennatuurlijke combineerde.

the x-files season 10
Fox

Maar de belangrijkste afleveringen zijn de eerste en de laatste, getiteld: My Struggle en My Struggle II. En de eerste aflevering van het elfde seizoen is getiteld: My Struggle III…In deze afleveringen staat het belangrijkste thema van de serie centraal: zijn we alleen in het universum en sterker nog zijn de aliens al onder ons? De eerste aflevering begint in het verleden in 1947 waarin een UFO wordt gevonden en een alien die in het uiterste geheim wordt onderzocht.

Dan in onze tijd, 14 jaar nadat de X-Files gesloten werden, wordt Mulder benaderd door Scully in opdracht van Skinner om samen met haar ene Tad O’Malley te ontmoeten, een journalist die hen naar een jonge vrouw brengt. Zij meent herinneringen te hebben aan een alien ontvoering en alien DNA te hebben. Uit de bloedtest de Scully afneemt blijkt inderdaad iets afwijkends te zijn.

Dit verandert Mulders kijk op alle conspiracy theorieën over aliens en hij denkt dat dit afleidingen waren van een groep mensen die in werkelijkheid alien technologieën gebruikten om de aarde te willen overheersen. Aan het einde zien we de jonge vrouw door een alien vliegschip vernietigd worden. Is dat vernietigen van bewijsmateriaal? Betekent dit dat Mulder dit keer echt gelijk heeft? En is daardoor het leven op aarde in gevaar door een fascistische beweging in plaats van door een alien invasie? Al deze gebeurtenissen zorgen er voor dat de X-Files weer heropend worden.

the x-files season 10
Fox

In de laatste aflevering van het tiende seizoen komt Scully erachter dat Mulder is verdwenen. O’Mally de journalist heeft een internet broadcast uitgezonden over hun ontdekkingen en vermoedens. Scully spreekt met hem af en hij vertelt haar dat hij vermoedt dat iedere Amerikaanse burger is geïnjecteerd met het alien DNA, om zo het zogenaamde Spartan Virus te verspreiden, dat het immuunsysteem aantast.

Terwijl er steeds meer mensen in het ziekenhuis komen te liggen en Scully een vaccin probeert te ontwikkelen is Mulder nog altijd vermist. We zien vervolgens ook de terugkeer van de Smoking Man, die nog blijkt te leven en die Scully een kans biedt om de virusaanval te overleven. Maar als Scully ontdekt dat haar eigen DNA een vaccin kan produceren doordat ook zij ooit door aliens is ontvoerd, komt ze er zo achter dat iedereen die geen alien DNA heeft juist ziek wordt.

Wanneer ze uiteindelijk Mulder vindt, blijkt hij al zo ziek te zijn, dat het vaccin niet meer kan helpen en hij een stamceltransplantatie nodig heeft. Iets dat hun zoon William hem kan geven. Maar ook daar lijkt het te laat voor en net als Mulder bezwijkt, zweeft er een UFO vlak boven hun hoofd en schijnt er een felle lichtstraal op hen.

Zal Mulder het overleven? Vast wel, aangezien hij nog een heel elfde seizoen mee moet. Maar er zijn inmiddels andere vragen opgeworpen. Wat bedoelde de moeder van Scully toen ze op haar sterfbed zei: my son is named William too… Waarop we flashbacks zien van Scully die William naar school brengt. Betekent dat dat we William gaan zien en hij een rol gaat spelen? Maar welke rol speelt de Smoking Man precies en wat voor een groep is het die het virus verspreidde? Wie zit er in de UFO? Het zijn allemaal vragen waar we wellicht antwoord op kunnen gaan krijgen in het elfde seizoen.

← Lees ook de vorige Sassy’s Shortlist van week 51 met: Tip: Doctor Who Christmas Special 2017 Twice Upon A Time.