Graphic Novel Review: The Hidden (Richard Sala, 2011)

review graphic novel the hidden richard sala

The Hidden is een van de nieuwste graphic novels van Richard Sala en in tegenstelling tot sommige eerdere graphic novels een wat rauwere post-apocalyptische horror, waar de campy humor vrijwel aan ontbreekt. Dat maakt dat deze comic een serieuzere toon heeft en een heel andere sfeer.

Het verhaal

Het verhaal begint wanneer de wereld wordt aangevallen door vreemde creaturen. Onder de overlevenden bevinden zich Colleen en Tom die geen idee hebben wat er is gebeurd de afgelopen paar dagen. Dan komen ze een man tegen die zich schuilhoudt in een grot. Hij weet zich niets te herinneren, maar weet wel een plek waar het veilig is, waar voldoende eten is en waar ze kunnen verblijven. Maar eenmaal daar aangekomen, blijkt die schuilplek heel anders dan verwacht en komen Colleen en Tom erachter wat er is gebeurd en is het de vraag of de wereld ooit weer normaal zal worden.

Post-Apocalyptische horror

Het verhaal is lineair verteld en heeft Colleen en Tom in de hoofdrollen en enkel zij worden gevolgd. Er zijn geen andere zijsporen en ingewikkelde plots of een hele hoop personages die met een mysterie te maken hebben. Dit verhaal is geen mysterie maar een echte post-apocalyptische horror. Toch maakt Richard Sala ook dit verhaal weer interessant door een ander personage dat Colleen en Tom tegen komen, haar verhaal te laten vertellen. Haar verhaal is een gruwelijk verhaal en licht een tipje van de sluier op.

Richard Sala heeft verder gekozen om het verhaal in de klassieke horror stijl te houden, wat inhoudt dat er wel enig idee is voor de lezer wat er is gebeurd, maar dat er meer vragen open blijven, als ook het einde. Het gaat puur om de ervaring van Colleen en Tom die ons lezers meenemen in het verschrikkelijke en angstige wat hen allemaal overkomt.

De sfeer is eng, beklemmend en onvoorspelbaar. De personages Colleen en Tom zijn een leuk gewoon stel en de overige personages zijn weer onprettig gestoorde mensen die door Sala weer kenmerkend in beeld zijn gebracht.

Er is veel gore en gruwelijkheid in deze comic te vinden, en niet enkel door de tekeningen, maar ook het idee waar mensen toe in staat kunnen zijn.

review graphic novel the hidden richard sala

De tekeningen

De tekeningen zijn in kleur in plaats van zwart wit. Dat maakt de tekeningen naar mijns inziens iets minder krachtig, maar voor dit verhaal niet minder effectief. De tekeningen sluiten naadloos aan bij het verhaal. Zowel tekeningen als verhaal ondersteunen elkaar en voegen samen iets toe aan de gebeurtenissen. De tekeningen lezen als scènes van een film. Er ontbreekt niets, maar er wordt ook niet te veel afgebeeld.

De enge creaturen zien er weerzinwekkend uit en vreemd en doeltreffend, maar behouden wel dat campy karakter, waardoor de komische noot toch wel wordt geraakt al zij het minder dan in de mysterie verhalen van Sala.

Conclusie

The Hidden is een post-apocalyptisch verhaal, dat weer heel mooi in beeld is gebracht. De teksten zijn goed en hebben een volwassen toon. Ieder personage heeft een eigen manier van praten en vertellen, waardoor het verhaal echt gaat leven. Het onderliggende thema van deze comic is de vraag wat het precies inhoudt om menselijk te zijn. Wat is menselijkheid, empathie, een ziel?

Richard Sala is er in geslaagd om geen oppervlakkig cheesy horrorfestijn in beeld te brengen, maar een goed verhaal met een ondertoon over menselijkheid en de gruwelijkheden waar de mens toe in staat is.

Meer lezen over de graphic novels van Richard Sala? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • The Hidden (2011) 134 bladzijden
  • Written by: Richard Sala
  • Drawn by: Richard Sala
  • Designed by: Richard Sala, Jacob Covey
  • Edited by: Kim Thompson
  • Production by: Paul Baresh
  • Associate publisher: Eric Reynolds
  • Published by: Gary Groth, Kim Thompson