Sassy’s Shortlist: week 48 (2017)

In deze rubriek vind je tips over films en series die te zien zijn op tv, in de bioscoop of via Netflix. Ook vind je hier aankondigingen of nieuwtjes over boeken, films en series. Af en toe plaats ik een eerste indruk van een serie en updates van de site.

series dark season 1

Vanaf vandaag staat de nieuwe serie Dark op Netflix. Een spannende en mysterieuze serie over het plaatsje Winden. Waarin heden, verleden en toekomst samen komen. Het eerste seizoen is in zijn geheel te bekijken en bestaat uit 10 afleveringen, van 45 tot 50 minuten. Vandaag een eerste indruk van de eerste aflevering.

Het onderscheid tussen heden, verleden en toekomst berust op een hardnekkige illusie – Albert Einstein

Op zoek naar het hele review van Dark? Klik dan hier.

Eerste indruk: Dark (eerste aflevering seizoen 1)

De serie begint op 21 juni 2019 in het plaatsje Winden. We zien een man (Michael Kahnwald) die zelfmoord pleegt door zich te verhangen. Hij laat een brief achter. Op de envelop staat dat deze pas op 4 november 2019 na 22:13 geopend mag worden.

Dan maken we een sprongetje in de tijd. Het is 4 november. Jonas, de zoon van Michael keert na twee maanden te zijn weggeweest (waarschijnlijk ergens intern in therapie) weer terug naar Winden. Zijn moeder Hannah heeft een verhouding met Ulrich Nielsen, de lokale rechercheur van politie. Jonas merkt al snel dat er dingen zijn veranderd. Martha Nielsen, het meisje dat hij leuk vond, gaat nu met zijn beste vriend Bartosz Tiedermann, (zoon van Regina Tiedemann eigenaar van het hotel in Winden en van Alexander Tiedemann, directeur van de kerncentrale). Maar ook is er een jongen van hun school, Erik Obendorf al 13 dagen vermist. Alhoewel de politie, rechercheurs Ulrich en Charlotte Doppler, met hun team op zoek zijn, zet ook schoolhoofd Katharina Nielsen (vrouw van Ulrich), de dorpelingen met bijeenkomsten in beweging. Alhoewel de dorpelingen ongerust zijn, denken ze toch dat Erik gewoon is weggelopen aangezien hij dat wel vaker deed. In Winden gebeurt namelijk nooit iets. Behalve dan 33 jaar geleden, zo herinnert de moeder van Ulrich hem, toen er iets met zijn broer is gebeurd. En ook Helge Doppler, schoonvader van Charlotte, weet zeker dat “het” weer staat te gebeuren.

Wanneer Katharina iedereen weer in het schoolgebouw heeft verzameld, hebben Jonas, Bartosz en Magnus Nielsen (zoon van Ulrich) en Martha die avond afgesproken om de drugs die Erik in het bos bij de Grotten van Winden heeft verstopt op te gaan halen. Magnus die door de bijeenkomst op zijn kleine broertje Mikkel moet passen, heeft hem op sleeptouw genomen. Als ze eenmaal bij de grotten zijn aangekomen, horen ze daar iets vreemds. Het is op dat moment echter 22:13 en de moeder van Michael Kanhwald, Ines, maakt zijn zelfmoordbrief open. Vanuit de grotten komt vervolgens niet alleen een vreemd geluid, maar ook menen ze iets te zien en hun zaklampen beginnen te flikkeren. Ze zetten het op een lopen, maar in de chaos raken ze elkaar kwijt. Jonas ziet een gestalte in het bos en wanneer hij zich weer bij de groep voegt, is Mikkel verdwenen. Een zoektocht wordt op touw gezet en de volgende dag wordt er een lijk van een kind ontdekt. In de veronderstelling dat het Mikkel is, snelt Ulrich er naar toe. Maar het is Mikkel niet, en de jongen heeft niet alleen iets vreemds over zijn ogen, maar ook een walkman bij zich uit de jaren 80.

In deze eerste aflevering maak je kennis met alle belangrijke spelers uit Winden. Ze hebben niet alleen geheimen, die voor de kijker in beeld worden gebracht, zoals de verhouding tussen Hannah en Ulrich, maar er spelen ook nog onbekende dingen mee, die impliciet en subtiel in beeld worden gebracht. Zoals bijvoorbeeld de verschillende familiefoto’s van de gezinnen, waarbij Hannah Ines eraf heeft gescheurd. Het geeft aan dat er dingen spelen tussen en binnen de gezinnen. Ook het feit dat er vroeger “iets” is gebeurd, dat “het” weer terug komt, wordt duidelijk benadrukt. Maar er spelen meer dingen mee. Want de Grotten van Winden, die er niet alleen eng maar ook surrealistisch uitziet, heeft iets geheimzinnigs. En ook de kerncentrale van Winden die in 2020 dicht zal gaan, heeft iets te maken, met de vreemde gebeurtenissen. Wij kijkers vangen al een kleine glimp op van deze vreemde ontwikkelingen, wanneer we Erik in beeld zien en hij niet alleen nog leeft, maar gevangen wordt gehouden in een jaren 80 jongensslaapkamer, met midden in de kamer een vreemd soort martelwerktuig?stoel.

Geheimzinnige en mystrieuze aflevering die naar meer smaakt

De serie begint misschien een beetje traag, maar neemt de tijd om zich te ontwikkelen. Alles ziet er mooi uit met mooie donkere beelden, met mooie cinematografie. De muziek is duister en sterk aanwezig. De serie heeft niet alleen een duistere sfeer, hoe bijvoorbeeld het bos in beeld wordt gebracht, maar onderhuids speelt er ook iets bij de dorpelingen die van mening zijn dat ze in een rustig dorp wonen, wat allesbehalve waar blijkt te zijn. Wat is er gebeurd met Erik? Wat stond er in die brief? Waar is Mikkel? Wie is het jongetje dat gevonden is in het bos? Waarom heeft Michael zelfmoord gepleegd? Wat bevindt zich in die grotten? Wie zag Jonas in het bos? En wat er is 33 jaar geleden gebeurd? En wat heeft dat allemaal met elkaar te maken? De serie werpt dus niet alleen geheimzinnigheid op, maar ook een bovennatuurlijk mysterie dat ontrafeld gaat worden. Want alles is verbonden met elkaar, heden, verleden en toekomst, in een eeuwige cirkel.

Wil je het hele review lezen van Dark seizoen 1? Klik dan hier.

← Lees ook de vorige Sassy’s Shortlist van week 47 met: 3 x zombies: 28 Days Later (2002), Z Nation S1, Train to Busan (2016).

bron: theatrical release poster: netflix