Sassy’s Shortlist: week 47 (2017)

In deze rubriek vind je tips over films en series die te zien zijn op tv, in de bioscoop of via Netflix. Ook vind je hier aankondigingen of nieuwtjes over boeken, films en series. Af en toe plaats ik een eerste indruk van een serie en updates van de site.

Vandaag staat de shortlist in het teken van zombies. Twee films en een serie die het zombie genre op een geheel eigen wijze benaderen.

 

train to busan 2016 poster

Train to Busan (2016)

De gescheiden Seok-Woo neemt zijn dochtertje Soo-An op haar aandringen mee naar haar moeder voor haar verjaardag. Niet wetende dat er zich net een virus uitbraak heeft voorgedaan wat mensen in zombies doet veranderen. Dit verandert hun treinreis naar Busan in een regelrechte nachtmerrie. Samen met een paar andere passagiers vecht Seok-Woo voor zijn leven en dat van Soo-An, terwijl langzamerhand alle passagiers ten prooi vallen aan het virus en ze geen kant op kunnen. Dit levert ontzettend spannende scènes op die zich allemaal afspelen in een rijdende trein. Dat zorgt ervoor dat de personages inventief moeten zijn om de zombies van zich af te houden. De scène waarbij de trein op een station stopt en ze moeten rennen voor hordes zombies is niet alleen erg spannend maar ook zeer goed gefilmd met originele shots.

Voor wie: Voor degenen die van een actie zombie horror houden, waarbij je op het puntje van je stoel zit en waarbij passend sentiment niet wordt vergeten. Ook de Koreaanse taal moet geen belemmering vormen. Een spannende actie film die zich voornamelijk in een ruimte afpeelt, de trein, wat een claustrofobisch effect geeft.

Te zien op: Ziggo on demand. Te huur t/m 25 januari 2018. Klik hier voor een uitgebreid review.

 

28 days later (2002) poster28 Days Later (2002)

In Londen heeft de bevrijding van een stel apen geleid tot een grootschalige infectie waardoor bijna alle mensen in zombies zijn veranderd. Jim heeft echter al die tijd in een coma in het ziekenhuis gelegen en als hij ontwaakt, bevindt hij zich in een verlaten Londen. Zonder enig idee wat er aan de hand is, moet hij op de vlucht slaan voor een bende zombies. Hij wordt gered door de dappere Selena die hem op de hoogte brengt. Samen ontdekken ze een vader en dochter die zich hebben schuilgehouden in een flatgebouw en als ze een radiobericht horen dat het leger zich ophoudt in Manchester besluiten ze daar naartoe te rijden. Maar het gevaar op de legerbasis is niet veel minder dan in een door zombies overspoeld Londen. Met prachtige cinematografie en muziek wordt een desolaat Engeland in beeld gebracht, waarbij de dreiging van de zombies niet het enige gevaar is waar Jim en de zijnen mee te maken krijgen. De film is sfeervol, zowel mooi als rauw en zit vol contrasten op visueel en op existentialistisch gebied.

Voor wie: Voor degenen die houden van een mooie sfeervolle film, met prachtige beelden en die het contrast met de rauwe werkelijkheid niet schuwen. Deze zombiefilm is bijzonder op verschillende vlakken en heeft echte menselijke thema’s. Voor degenen die spanning prefereren boven horror, maar horror niet schuwen.

Te zien op: Ziggo on demand. Te huur t/m 30 mei 2018. Klik hier voor een uitgebreid review.

 

z nztion s1 posterZ Nation

Drie jaar na een zombie uitbraak die de aarde heeft veranderd in een zombieparadijs met een handjevol overlevenden, moet een groepje mensen een ex-gevange genaamd Murphy van New York naar een CDC lab in Californië brengen. Murphy is namelijk als experiment ingespoten met het anti-zombievirus en dus de enige die de mensheid tegen het zombievirus kan beschermen, mits ze van zijn bloed een nieuw vaccin kunnen maken. Onderweg komt ex-leger officier en leider van de groep, Roberta Warren samen met Addy, Mack, Doc en 10K en Murphy allerlei gevaren tegen, van crazy zombies tot crazy mensen. De serie is erg komisch, vol actie en zombie killings, met af en toe ruimte voor een serieuzere ondertoon.

Voor wie: Voor degenen die geen super serieuze en naargeestige zombie serie willen kijken, maar lekker veel originele acties en zombies willen zien. Die liever naar fantasy horror comedy kijken, dan naar een realistische weergave van een post apocalyptische zombiewereld. En die vooral veel en een verscheidenheid aan zombies wil zien in een zombie serie, en waarbij de mens als voornamelijk positief en opportunistisch en soms gevaarlijk wordt gezien dan als de meest slechte versies van de mensheid.

Te zien op: Netflix. Seizoen 1 en seizoen 2 zijn nu te bekijken. Klik hier voor een uitgebreid review van het eerste seizoen.

 

HET SPOOKT HIER

Morgen is het weer het laatste weekend van de maand en dus tijd voor de rubriek met spannende, griezelige en sprookjesachtige films, series en boeken voor onder de zestien jaar; HET SPOOKT HIER. Griezel je weer mee dit weekend?

← Lees ook de vorige Sassy’s Shortlist van week 44 met: 6 bijzondere horrors op Netflix: I Am The Pretty Thing That Lives In The House (2016), The Visit (2015), III The Ritual (2015), Under the Shadow (2016), The Similars (2015), The Witch (2015).

bron: theatrical release posters v.b.n.b: next entertainment world, fox searchlight pictures, syfy