Film Review: Paranormal Activity (2007)

review film paranormal activity 2007
Paranormal Activity/ Paramount Pictures

Paranormal Activity (2007) is een found footage film die begon als een independent film en later werd overgenomen door Paramount Pictures. Dit is een film die later wel in een rijtje klassieke horrorfilms zou kunnen passen.

De film is simpel, eenvoudig opgezet, de personages geloofwaardig evenals hun relatie en eveneens de manier waarop ze met elkaar omgaan. Er komt niets in de film voor dat niet binnen het verhaal past, elke scène staat in dienst van het kleine verhaal dat wordt getoond en dat is ook de kracht van de film. Maar wel met enkele voorwaarden. Je moet over een rijke fantasie beschikken, aan een lichte tot sterke vorm van nyctofobie lijden, of in geesten en demons geloven. Wie over alle drie beschikt zal deze film echt eng vinden.

Het verhaal 

De film begint op 18 september 2006 in San Diego, wanneer Micah een handycam heeft gekocht om de vreemde gebeurtenissen die er ’s nachts in hun huis plaatsvinden vast te leggen om te zien wat er nu werkelijk aan de hand is. Eerst denkt hij nog dat het misschien geplaag van de buurtkinderen kan zijn, maar al gauw komen we en hij erachter dat Katie, zijn vriendin al van kleins af aan geplaagd wordt door een entiteit. Die gebeurtenissen vonden voor het eerst plaats toen ze een jaar of acht was en stopte wanneer het huis in brand vloog. Toen het gezin was verhuisd, vonden er weer vreemde activiteiten rondom Katie plaats.

En nu jaren later is het weer begonnen. Micha wil dit probleem oplossen door het op te nemen op camera en doet het geheel eerst nogal lacherig af als iets spannends. Maar Katie neemt het serieus en is bang en schakelt de hulp van een medium in, waardoor we niet alleen meer te weten komen over de entiteit, een demon, maar ook over de achtergrond van Katie. Helaas is het medium niet gespecialiseerd in demonen en is zelfs bang om in het huis te zijn, maar drukt hen op het hart niet te willen communiceren met de demon door middel van een ouijabord. En laat dat nou precies zijn wat Micah van plan is, met alle gevolgen van dien.

Realistische found footage

De hele film ziet er zeer realistisch uit en dat komt niet alleen door de handycam en doordat we het koppel tijdens de nacht bekijken en vervolgens getuige zijn van een aantal vreemde gebeurtenissen en geluiden, maar ook door de geloofwaardigheid van het koppel zelf. Je kan de spanning tussen de twee voelen, naarmate de demon steeds erger tekeer gaat. Het gaat ten koste van hun nachtrust, hun relatie en ook hun geestelijke gezondheid en dat wordt heel subtiel in beeld gebracht. Dat maakt het verhaal een stuk geloofwaardiger. De activiteiten die eerst ’s nachts, maar uiteindelijk ook overdag plaatsvinden zijn eveneens subtiel, maar wel effectief. Wel met de voorwaarde dat je je ervoor openstelt. Als je dat niet doet dan kunnen deze subtiele scares niet eng, maar zelfs flauw of gemakkelijk over komen. Dus bovengenoemde vereisten zijn wel wenselijk.

Bang in het donker

De film moet het vooral hebben van het script en de acteerprestaties, aangezien het zoals een gewone horror film niet kan leunen op begeleidende muziek, speciale cinematografie, alhoewel filmen in het donker daar in zekere zin ook onder valt, of allerlei trucs qua special effects. Deze film speelt in op de angsten die de meesten van ons (nog) van nature hebben, dat er iets verscholen kan zitten in het donker, dat er zich allerlei enge dingen afspelen als we slapen, waar we niks vanaf weten. En wie daar vatbaar voor is, zal lekker bang gemaakt worden door deze film. Ook maakt deze film gebruik van de echte namen van de acteurs, net zoals ze dat met The Blair Witch Project (1999) hebben gedaan, waarschijnlijk wanneer je telkens met je eigen naam wordt aangesproken, maakt dat de ervaring van de acteur ook echter, lijkt mij.

Opbouw en cinematografie

Als kijker val je gelijk in het verhaal. Al naar gelang de film vordert leren we niet alleen steeds meer over wat er aan de hand is, maar ook wie Micah en Katie zijn. De opbouw is niet alleen daarin vrij realistisch, maar daardoor ook zeer dreigend. Het stel doet niets wat wij als kijker ons niet kunnen voorstellen. Dat de hele film bestaat uit opnames die Micah zelf maakt of de opnames van de geplaatste camera’s maken het allemaal nog realistischer. Vooral de beelden in de slaapkamer tijdens de nacht zijn erg eng om naar te kijken. En vooral omdat er eigenlijk niet zo heel veel gebeurt, zeker niet in het begin.

De film speelt zich enkel af in het huis van Katie en Micah, hun slaapkamer, badkamer en woonkamer. Zij en het medium Dr Frederiksen, zijn de enige personen die in beeld komen. Door het gebruik van het medium en zijn vragen komen we op een natuurlijke wijze meer te weten over Katie en haar verleden met de hauntings.

Die hauntings zijn erg goed, subtiel en boordevol suggestie in beeld genomen. Of liever gezegd, zie je eigenlijk helemaal niets. Het zijn enkel geluiden, zeer verontrustend en eng die je hoort. Het gebonk, de voetstappen op de trap, wegrennende voetstappen. Zo begint het. In 10 nachten waarin we de beelden van de camera die op hun bed gericht staat en een wijd shot geeft van de slaapkamer, zien we hoe de hauntings steeds erger worden. Want er is ook beweging te zien, de lichten in de gang gaan aan en uit en de deur van de slaapkamer gaat langaam dicht en weer open.

Maar ook krijgt Katie last van slaapwandelen en blijft ze soms twee uur lang staan midden in de kamer om vervolgens weg te lopen, waar Micah haar midden in de nacht in de tuin in de schommelstoel aantreft, helemaal verward. Ook is er op gegeven moment een stem te horen en een zwarte schaduw te zien. Maar meer krijg je van de demon niet te zien. De truc die Micah uitvoert met poeder, waar de demon doorheen loopt en zijn voetstappen te zien zijn, maakt het plotseling tastbaar. Alsook iets dat onder het laken van Katie kruipt.

Deze opbouw is erg sterk, geleidelijk wordt je in de angst van vooral Katie meegezogen en dat werkt aanstekelijk. Het is geheel te danken aan zowel de subtiele suggesties, de onzichtbare hautings en de acteerprestaties en de shots wat er in beeld wordt gebracht, wat de film zo eng maakt. Het statische shot van de nachtcamera die soms wordt doorgespoeld in een snel tempo en soms gewoon loopt, is onheilspellend en verwachtingsvol eng.

Maar langzaamaan begint het gedrag van Katie steeds extremer te worden. Juist dat gedrag dat soms vervreemdend aandoet geeft een sterk unheimisch gevoel. Dat we nooit de entiteit zelf in beeld zien, maar vooral de suggestie ervan wordt gewekt, maakt het erg dreigend, helemaal als dat door het gedrag van Katie tot uiting komt. De cinematografie helpt hier natuurlijk ook een handje, aangezien de beelden van een nachtcamera alleen al erg creepy zijn. Slim gedaan is dan ook dat er hele lange tijd niets gebeurt waardoor de spanning alsmaar stijgt en waardoor je je als kijker steeds ongemakkelijker gaat voelen.

Conclusie

Paranormal Activity is een erg sterke found footage film die niet alleen erg realistisch in beeld is gebracht, maar erg leunt op spanning en suggestie, waardoor het ongrijpbaar en des te enger wordt. Tenslotte hebben de makers aan het einde wel een goede jump scare voor ons in petto, waardoor het geheel helemaal af wordt gemaakt. De eerste keer dat ik deze film zag vond ik hem doodeng, en de tweede keer vond ik hem nog steeds eng. En dat komt door het idee, dat zaadje dat door deze film in je hoofd wordt geplant; wat zal ik zien als ik een camera ’s nachts in mijn slaapkamer neerzet?

Meer lezen over Paranormal Activity? Klik dan op onderstaande link:

Praktische info

  • Paranormal Activity (2007) 86 min
  • Directed by: Oren Peli
  • Produced by: Oren Peli, Jason Blum
  • Written by: Oren Peli
  • Starring: Katie Featherston, Micah Sloat
  • Cinematography: Oren Peli
  • Edited by: Oren Peli
  • Production company: Blumhouse Productions, Solana Films
  • Distributed by: Paramount Pictures