Sassy’s Shortlist: week 44 (2017)

In deze rubriek vind je tips over films en series die te zien zijn op tv, in de bioscoop of via Netflix. Ook vind je hier aankondigingen of nieuwtjes over boeken, films en series. Af en toe plaats ik een eerste indruk van een serie en updates van de site.

Vandaag een zestal tips van bijzondere horror films die nu te zien zijn op Netflix.

 

i am the pretty thing that lives in the house 2016

I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016)

Een prachtige ghost story vertelt op een poëtische manier en verbeeld met prachtige cinematografie over een jonge vrouw die als verpleegster intrekt bij een stervende schrijfster. Tijdens haar verblijf raken de levens en dood van drie vrouwen in elkaar verstrengeld. Die van de verpleegster, Lily, de schrijfster, Iris en Polly een rondwarende geest in het huis. Het verblijf van de drie vrouwen in het huis is niet alleen verbonden aan elkaar maar tevens gehuld in mysterie, dat aan het einde wordt ontrafeld. Het is een klein, intiem verhaal dat zich enkel afspeelt in het huis zelf, waarbij gebruik wordt gemaakt van de vloeiendheid tussen heden en verleden en realisme en surrealisme.

Voor wie: Voor degenen die van een langzame vertelling houden, met surrealistische beelden en mooie teksten. Het is een verhaal dat middels symboliek groter is dan het in eerste instantie lijkt. Verwacht geen jumpscares of enge shots, de film richt zich geheel op een enge sfeer, een unheimische gevoel en creepy surrealisme. Klik hier voor een uitgebreid review.

 

the visit 2015 posterThe Visit (2015)

Kinderen Becca en Tyler gaan uit logeren bij hun opa en oma die ze vanwege een familieruzie nog nooit hebben ontmoet. Terwijl Becca hun bezoek vastlegt op camera om er een familiedocumentaire van te maken, beginnen er vreemde dingen te gebeuren in het huis. Opa en vooral oma gedragen zich wel heel erg vreemd. Op een komische manier zonder het achterliggende familiedrama te verdringen wordt de film verteld middels het perspectief van Becca en Tyler die samen alles op camera vastleggen. Ook de vreemde dingen die oma midden in de nacht doet… Het maakt van hun verblijf één van de meest memorabele loggerpartijtjes ooit. Humor en spannende scènes wisselen elkaar af terwijl Becca en vooral Tyler de show stelen.

Voor wie: Voor degenen die houden van een dosis humor in hun horror. De prettige manier van vertellen en de speelse manier van filmen maken van deze film een komische mystery horror met een leuke twist. Klik hier voor een uitgebreid review. 

 

III the ritual 2015 posterIII The Ritual (2015)

Deze Russische film vertelt het verhaal van twee zussen in een klein dorpje dat in de greep is van een mysterieuze ziekte. Om haar zus Mirra te redden van deze ziekte, moet Ayia met behulp van een onorthodoxe priester een ritueel ondergaan waarbij ze in de geest van haar zus kan komen om van binnen uit de infectie te verdrijven. Met prachtige cinematografie is deze surrealistische film een Russisch sprookje waarbij symboliek in het onderbewuste wordt verbeeld. Alhoewel het verhaal niet veel om het lijf heeft en de twist een beetje raadselachtig blijft is deze film vooral mooi voor de prachtige shots en duistere sfeer.

Voor wie: Voor degenen die het niet erg vinden als symboliek en surrealisme in mooie cinematografie verheven worden boven het verhaal en de plot. En voor degenen die horror vanuit een ander cultureel perspectief willen zien. Klik hier voor een uitgebreid review.

 

under the shadow 2016 posterUnder the Shadow (2016)

Deze Britse, Iraanse, Jordaanse en Quatarse film geeft een indringende en realistische kijk op de jaren 80 in Iran toen net de oorlog met Irak begon. In Teheran woont Sideh met haar man en haar dochtertje Dorsa. Als haar man als arts naar het front wordt geroepen, blijft Sideh alleen achter. Alhoewel de bombardementen een groot gevaar vormen, is Sideh als moderne vrouw in haar eigen stad onder haar eigen volk ook niet meer vrij en als Dorsa bezocht wordt door een Djinn, loopt hun leven nog meer gevaar. Een originele film met een erg sterke vrouwelijke hoofdrol. Realisme gecombineerd met het bovennatuurlijke zorgen voor een ongrijpbare dreiging.

Voor wie: Voor degenen die houden van horrors met meer inhoud. Het realistische gedeelte in de film is net zo bedreigend als de Djinn en samen zorgt dit voor een extra enge ervaring. De jaren 80 zijn zowel goed en heftig als op een luchtige manier in beeld gebracht en geeft een binnenkijkje in het leven van een vrouw die gewend was om in vrijheid te leven en dat van alle kanten van haar wordt afgepakt. Klik hier voor een uitgebreid review.

 

the similars 2015 posterThe Similars (2015)

Deze Mexicaanse film speelt zich af op een busstation in 1968. Het is noodweer en de reizigers kunnen geen kant op. Ulises moet hoognodig naar Mexico stad waar zijn vrouw ligt te bevallen. Terwijl een zwangere Irene op de vlucht is voor haar man en student Alvaro arriveert met een vrouw Gertrude en haar zoontje Ignacio. Dan beginnen er vreemde dingen te gebeuren die de wachtenden tegen elkaar opzet en er een sfeer van wantrouwen en paranoia ontstaat. Geheel geschoten in de stijl van toen met inbegrip van korrelig en kleurloos beeld en in de stijl van de Twilight Zone is dit een horror science fiction met een onderliggende laag. Want op die avond vond in Mexico-Stad het Tlatelolco massacre plaats waarbij honderden mensen omkwamen. Langzaam worden deze twee in eerste optiek losstaande gebeurtenissen verbonden door symboliek waardoor deze film niet alleen een ode is aan filmgeschiedenis, maar ook door een kritische noot aan de politieke en culturele historie toe te voegen.

Voor wie: Voor degenen die zich niet laten afschrikken door een waarschijnlijk voor ons onbekende historische gebeurtenis, bijzondere cinematografie die voor een ouderwetse feel zorgt en die houden van een maatschappij kritische noot. Verdieping in de historie van dat bloedbad is niet vereist, maar niet overbodig. Klik hier voor een uitgebreid review.

 

the witch 2015 posterThe Witch (2015)

Een New England folktale, waarin een puriteins gezin zich afwendt van de plantage waar zij wonen om zich ergens te vestigen waar zij hun eigen strenge geloof kunnen beoefenen. Dit brengt hen, vader, moeder, dochter Thomasin, zoon Caleb en de tweeling naar een afgelegen plek aan de rand van het bos. Ondanks hun inspanningen schiet het gezin te kort om in de wildernis te kunnen overleven en als de pasgeboren baby verdwijnt, beginnen de onderlinge relaties in het gezin barstjes te vertonen. Hun geloof wordt op de proef gesteld en de angst voor zonden lijkt bewaarheid te worden. Paranoia groeit terwijl een heks uit het bos, hen één voor één in haar greep krijgt, totdat het gezin uiteen wordt gescheurd door datgene waar ze al die tijd bang voor waren en hen deed besluiten weg te gaan van de plantage. De indringende manier van vertellen en sprookjesachtig thema maken van deze film een onderhuidse horror, waarbij het gevaar telkens op de loer ligt en van alle kanten kan komen.

Voor wie: Voor degenen die houden van een echte vertelling. Er wordt de tijd genomen om het verhaal te vertellen, de personages te zien vervallen in hun eigen zonden en langzaam de grip op zichzelf verliezen. De oud Engelse taal kan misschien afleiden, maar eenmaal gewend is dit een prachtige toevoeging waardoor die tijd nog meer tot leven komt. Klik hier voor een uitgebreid review.

← Lees ook de vorige Sassy’s Shortlist van week 43 met: een eerste indruk van Stranger Things S2, ep1.

bron: theatrical release posters v.b.n.b: netflix, universal pictures, monomania films/just bridge entertainment, netflix/XYZ films/vertical entertainment, morbido films, A24