Graphic Novel Review: The Stuff of Legend, Book 1, The Dark (Mike Raicht & Brian Smith & Charles Paul Wilson, 2010)

review graphic novel the stuff of legend

The Stuff of Legend: Book 1 The Dark is een duister en tragisch sprookje waarin speelgoed tot leven komt om hun kind van wie zij zijn te redden. Het is prachtig tot leven gebracht door schrijvers Mike Raicht en Brian Smith en geïllustreerd door Charles Paul Wilson III.

Speelgoed is niet alleen voor de ondersteuning van de verbeelding van kinderen, maar spreekt ook nog heel erg tot de verbeelding van volwassenen. Niet voor niets maken de films van Toy Story ook heel veel bij volwassenen los, ook ik heb een traantje weggepinkt, en zijn ze erg populair ook onder volwassenen.

Deze comic is een meer duistere versie van Toy Story. En alhoewel Toy Story voor alle leeftijden is, is deze comic toch wel voor vanaf minimaal 12 jaar.

Het verhaal

Het speelt zich af in 1944 in Brooklyn, alwaar een jongetje ’s avonds vanuit bed door de Boogeyman wordt ontvoerd via zijn kledingkast naar The Dark, het rijk van de Boogeyman. Enkele toys onder leiding van The Colonel besluiten om het jongetje achterna te gaan naar The Dark om hem terug te halen. Onder hen bevinden zich de beer Max, de eend Quakers, het indianenmeisje The Princess, de harlekijn Jester, een speeldoosballerina, Harmony, een spaarpotvarken Percy en een echte puppy Scout.

Om het jongetje terug te vinden moeten ze allerlei onderdanen van The Boogeyman verslaan en The Boogeyman weerstaan, en komen ze allerlei andere figuren tegen die kwaad in de zin hebben. Alles heeft een speelgoedthema en is heel leuk verzonnen en past in het verhaal zonder geforceerd aan te doen.

De teksten zijn duidelijk meer bedoeld voor volwassenen en spreken de thema’s vriendschap, loyaliteit en moed aan, behandeld vanuit een volwassener perspectief. De verhaalopbouw neemt de tijd, de vriendengroep wordt in dit deel geïntroduceerd en al snel worden hun karakters duidelijk en wordt duidelijk waar ze staan. Flashbacks waarin een huidige situatie wordt vergeleken met een situatie wanneer ze nog speelgoed waren in de handen van het jongetje, leveren een interessant perspectief op. Dit is zowel uitleggend als clever gedaan.

Dit eerste boek bestaat uit een intro, twee hoofdstukken; The Battle of Brooklyn Creek en The Town of Hopscotch. Daarna volgt nog het Journal van the Colonel en helemaal achterin staan een aantal schetsen van Character Desgins. In dit eerste boek wordt veel ruimte opgelaten voor verdere uitleg in volgende delen en zorgt er voor dat je het tweede deel zo snel mogelijk wil lezen. 

review graphic novel the stuff of legend book 1 the dark

De tekeningen

De tekeningen zijn werkelijk prachtig. Ze zijn realistisch, en zijn met rondingen afgewerkt, en niet in scherpe harde hoeken en lijnen. Het is een schetsachtige stijl, in sepia en bruinachtige kleuren. Die passen niet alleen goed in de tijdgeest waarin het verhaal zich afspeelt, maar ook bij de sfeer van het verhaal. Het zorgt ervoor dat het speelgoed, zijn warme zachte uitstraling niet verliest wanneer ze tot leven komen en echt worden in de wereld van The Dark. Maar het geeft ook ruimte aan de schimmigheid die daar heerst, aan de verleiding van The Boogeyman en de slechtheid van The Boogeyman.

De tekeningen zijn mede door de kleur niet te druk en schreeuwerig, maar er zit wel degelijk voldoende beweging in, waardoor de personages meer tot leven komen, zelf emotie ervaren, waardoor de lezer die emotie goed meekrijgt en kan worden opgewekt.

Conclusie

Na slechts één deel van The Stuff of Legend zit de groep vrienden in mijn hart gesloten, net zoals een kind een stuk speelgoed of een knuffelbeest gelijk in zijn hart sluit. Of dit nu een comic of een graphic novel genoemd moet worden, het is een spannend boeiend verhaal wat tot de verbeelding spreekt, met een prachtige tekenstijl, een mooie sfeer en interessante personages en toegankelijke thema’s en dat valt in het genre dark fantasy.

Praktische info

  • The Stuff of Legend
  • Book 1: The Dark (2010) 128 bladzijden
  • Story by: Mike Raicht & Brain Smith
  • Illustrated by: Charles Paul Wilson III
  • Design and color by: John Conkling & Michael DeVito
  • Originele taal: Engels
  • Nederlandse vertaling: niet beschikbaar