Boek Review: Doctor Sleep/ Dr. Sleep (Stephen King, 2013)

review book doctor sleep stephen king

‘On the second day of December in a year when a Georgia peanut farmer was doing business in the White House, one of Colorado’s great resort hotels burned to the ground. The Overlook was declared a total loss.’ 

Doctor Sleep is het vervolg op The Shining (1977). Voor de volledigheid gaat The Shining over Jack en Wendy Torrance die samen met hun zoontje Danny de hele winter als conciërges op het Overlook Hotel gaan passen, waar de alcoholistische Jack rustig aan zijn toneelstuk kan schrijven. Dick Halloran, de kok van het hotel leidt hen rond en hij komt erachter dat Danny een gave heeft, die hij The Shining noemt, een gave die hij zelf ook heeft. Dick zegt tegen Danny dat hij altijd om hulp kan vragen door hardop aan hem te denken en het te vragen, want The Shining is een telepathische gave en een gave om verder te kijken dan we normaal gesproken kunnen zien. En dat blijkt ook nodig te zijn, want in het Overlook dwalen verschillende geesten rond die het hebben voorzien op Danny, maar vooral op Jack en hem op verwoestende wijze met zich meesleuren. Wanneer het Overlook helemaal is ingesneeuwd en ze volledig geïsoleerd zijn, gaat het dan ook echt mis.

Het verhaal

We volgen Dan Torrance jaren later na de gebeurtenissen in het Overlook Hotel. Hij heeft leren leven met zijn gave, The Shining, maar de prijs daarvoor betaalt hij met een alcoholverslaving en een zwervend bestaan. Totdat hij op een dag neerstrijkt in het stadje Frazier. Hij gaat bij de AA, krijgt een woning, werk en vrienden en lijkt eindelijk alles achter zich te kunnen laten. Maar het kwaad is overal en in dit geval op de weg in een stoet campers. Een gezelschap dat zich The True Knot noemt, is altijd op zoek naar nieuwe slachtoffers; kinderen met The Shining, met wiens levensessence ze zich voeden. Abra is een van die kinderen, maar zij is hen eerder op het spoor dan zij haar, aangezien haar Shining heel sterk is. Abra is van plan hen te stoppen en krijgt daarbij hulp van Dan met wie ze telepathisch vanaf haar geboorte een speciaal contact heeft. Samen gaan ze de strijd aan met de gevaarlijke True Knot en het brengt Dan uiteindelijk terug naar waar het allemaal begon.

Danny wordt Dan Torrance

Doctor Sleep gaat dus verder waar The Shining ophield, althans een paar jaar later. En het geeft ook antwoord op de vraag: Hoe is het na al die heftige gebeurtenissen in het Overlook Danny vergaan? We leren dat de volwassen Dan in de voetsporen van zijn vader is getreden en een nietsontziende alcoholist is geworden. Dit is een belangrijk gegeven in het boek en een groot onderdeel van het verhaal. Dit is ook gelijk het write what you know gedeelte, aangezien Stephen King zelf jarenlang verslaafd is geweest aan alcohol en drugs. Write what you know, is een advies dat vaak gegeven wordt aan beginnende schrijvers. Want het is gemakkelijker om vanuit je eigen ervaringen iets op te schrijven dan om over onderwerpen te vertellen waar je niets vanaf weet. Doorgaans maakt deze manier van vertellen het verhaal geloofwaardiger en beter, maar of het voor de lezer ook leuker is om te lezen is een derde.

Dit gedeelte vrij overheersend. Er wordt een te grote nadruk gelegd op alcoholverslaving, het is een thema op zich in het boek. Ironisch genoeg is dat het alcoholgebruik van Dan The Shining zou moeten onderdrukken en dat qua onderwerp van het boek het dat ook daadwerkelijk bij de lezer kan doen. Het overschaduwt het spannende verhaal. In The Shining werd het Overlook Hotel ingesneeuwd waardoor er een geïsoleerde situatie ontstond van de horror waarin Danny en Wendy verkeerden. Nu wordt The Shining van Dan ondergesneeuwd door alcoholisme, waardoor de horror wat er zich rondom Dan afspeelde soms op een zijspoor werd gezet. Helaas, want beide thema’s, alcoholisme (in de reële wereld) en The Shining (in de wereld daarbuiten) hadden elkaar ook kunnen aanvullen.

Conclusie

Toch is Doctor Sleep een goed boek. Stephen King blijft een meester in het vertellen van spannende verhalen. Zijn opbouw blijft prikkelend en de voortgang van het verhaal is precies snel genoeg. Een klein puntje van kritiek: soms werd het hier en daar iets te nadrukkelijk sentimenteel. Toch was dit boek een echte Stephen King die je in een ruk uit wilt lezen om te weten waar het naartoe gaat en hoe het afloopt. Hij is zijn fijne manier van vertellen nog lang niet kwijt. Het is echter wel aan te raden om eerst The Shining te lezen voordat je aan Doctor Sleep begint, voor de volledigheid. 

Praktische info

Doctor Sleep (2013), 528 bladzijden. Auteur: Stephen King. Oorspronkelijke taal: Engels. Nederlandse vertaling: Dr. Sleep