Short Film: Lights Out (2013)

review short film lights out 2013
turning the lights out

De  horror film Lights Out uit 2016 van David F. Sandberg begon als een korte film van 3 minuten. Hij en zijn vrouw Lotta Losten die in de film speelt, hebben de film gemaakt voor een filmwedstrijd.

Alhoewel de film niet won, ging de film al snel viraal, waardoor Sandberg werd gecontacteerd door verschillende agentschappen, waaronder Lawrence Grey die graag aan de film wilde werken met James Wan. En zo geschiedde.

Het verhaal

Een vrouw staat op het punt om naar bed te gaan. Als ze het licht in  de gang uitdoet, ziet ze een vrouwelijk silhouet aan het einde van de gang staan. Als ze het licht weer aandoet is de figuur verdwenen. Maar als ze het licht weer uitdoet is de figuur dichterbij gekomen. Ze besluit het lichtknopje af te tapen zodat het aan blijft en gaat naar bed en kruipt helemaal onder de dekens. Maar is ze in bed ook echt veilig?

Kinderangsten

De korte film zoemt heel erg in op de angst in het donker. Bijna ieder mens was ooit bang in het donker als kind, en bij sommigen is dat nooit overgegaan. In het donker neemt de fantasie het over; wat zou er in het donker schuilen, onzichtbaar als je het licht aandoet. Op die premisse is de korte film gebaseerd. De film speelt ook in op onze acties als kind, onder de dekens kruipen en je verstoppen. Maar ook op het feit dat als je je eenmaal verstopt en toegeeft aan de angst, je dan ook echt bang wordt. En dat effect is heel erg uitvergroot in deze film. Het beeld van de vrouw onder de dekens, is zo dichtbij en voelbaar. En het idee is heel erg eng, zeker als je echt bang bent in het donker.

review short film lights out 2013
but better leave them on

Effectief eng

De special effects zijn simpel, maar effectief. Geluiden, voetstappen, kraken van de deur. Het licht en de schaduw. De figuur in het donker en natuurlijk het allerlaatste shot, waar ik zelf echt erg van schrok. De begeleidende muziek is summier, maar effectief.

Maar waarom de film echt eng is, is door wat de vrouw zelf doet. Het lichtknopje aan en weer uit, onder de dekens gaan liggen en vanonder haar deken het lampje naast haar bed proberen aan te krijgen, waarbij ze dus met haar arm uit haar veilige haven moet, zijn qua engheid zeer effectief. Er wordt niet gesproken in de film, waardoor het niet alleen internationaal zeer toegankelijk is, maar zo ook de focus ligt op wat de vrouw doet en hieruit haar angst spreekt.

Conclusie

Lights Out is kort maar effectief. Het is zeer begrijpelijk dat na deze korte film er een speelfilm van is gemaakt, waarbij er een heel verhaal omheen is gemaakt. En die was ook vrij creepy.

In 2016 kwam de speelfilm Lights Out uit, geregisseerd door David Sandberg zelf, en geproduceerd door James Wan en Lawrence Grey, wat een al even enge horror opleverde. 

→ Lees hier het review van de horror Lights Out uit 2016

Praktische info

  • Lights out (2013) 3 min
  • Directed by: David F. Sandberg
  • Produced by: David F. Sandberg, Lotta Losten
  • Screenplay by: David F. Sandberg
  • Starring: Lotta Losten
  • Music by: David F. Sandberg
  • Cinematography: David F. Sandberg

Een gedachte over “Short Film: Lights Out (2013)

Reacties zijn gesloten.