Boek Review: Weaveworld/ Weefwereld (Clive Barker, 1987)

review book weaveworld clive barker weefwereld

‘Nothing ever begins. There is no first moment; no single word or place from which this or any other story springs. The threads can always be traced back to some earlier tale, and to the tales that preceded that…’

De naam Clive Barker is misschien voornamelijk bekend van de horrorfilm Hellraiser (1987) en het karakter Pinhead. Maar Clive Barker is een begenadigd verhalenverteller die net zoals in dit boek, verhalen en personages in elkaar kan weven. 

Weaveworld heeft niks te maken met de gruwelijke horror van Hellraiser, al zijn sommige passages vrij gruwelijk te noemen. Maar bovenal is het een prachtig verhaal over fantasie en een episch avontuur. Weaveworld is een volwassen sprookje oftewel een dark fantasy, over een vergeten volk en hun rijk dat verborgen is in een wandtapijt. Het gaat over buitengewone mensen en buitengewone liefde, maar het gaat bovenal om het belang om te koesteren wat je lief is en bijzonder is en om daarvoor te willen vechten.

Het verhaal 

Cal Mooney, wonend in Liverpool, is 26 jaar oud en heeft nog geen idee wat hij met zijn leven wil doen behalve voor zijn vader Mad Mooney zorgen. Daar komt op een dag verandering in als hij per toeval stuit op een prachtig tapijt dat hem helemaal in vervoering brengt. Het tapijt behoort aan Suzanna die het tapijt heeft geërfd van haar net overleden oma. Maar er zijn dingen die Suzanna nooit heeft geweten van haar oma. Zoals het feit dat haar oma getrouwd was met een Seerkind, een eeuwenoud mensenras dat veel magie bezat, maar zich nu heeft verscholen in dat tapijt, waar ze vredig leven. Hun leven aldaar is nu echter in gevaar, want een van de Seerkind die verbannen was naar de mensenwereld zint op wraak. Samen met Cal probeert Suzanna het bestaan van de Seerkind en hun wereld te beschermen, met gevaar voor hun eigen leven. Ze komen oog in oog te staan met de zeer gevaarlijke Immacolata die heel veel kracht bezit. 

Duister sprookje

Zoals gezegd is het een dark fantasy, dat betekent dat er een grote heroïsche strijd gaande is tussen goed en kwaad. Maar de manier waarop Clive Barker die strijd beschrijft is alles behalve sprookjesachtig. Het is duister en het is niet altijd vanzelfsprekend dat het goede zal overwinnen, althans niet zonder een prijs te betalen. De wereld die hij beschrijft is magisch mooi en een wereld die je nog niet eerder hebt gezien. Samen met Cal die op een verbazingwekkende en originele manier terecht komt in dit avontuur en de weaveworld, beleef je de fantasievolle beschrijvingen van die wereld.

Religieuze thema’s

Het is wel echt een dark fantasy voor volwassenen waarin volwassen thema’s en gebeurtenissen zich voordoen. Ook komt er veel hard geweld en seks in voor en schrikt Clive Barker niet terug om heftige keuzes te maken. Ook komen er geregeld religieuze thema’s in voor. De naam Immacolata refereert aan een perverse versie van de heilige Maria. Ook een van haar zusters met de naam Magdalene, refereert duidelijk aan Maria Magdalena, maar staat hier symbool voor lust. Ook komt de tuin van Eden voor in het boek als de tuin waarin de Seerkind worden geboren. Het is dus een boek dat op meerdere lagen gelezen kan worden voor degenen die dat willen, maar voor het verhaal zelf is dat niet per se nodig.

Conclusie

Weaveworld is een spannend verhaal, waarin veel gebeurt en veel te zien is. Het is meesterlijk beschreven door iemand die over heel veel fantasie beschikt. Clive Barker heeft ook religie, dat het onderscheid tussen goed en kwaad zeer stellig brengt, op een mooie manier verweven met zijn eigen verhaal.

Praktische info

Weaveworld (1987). Auteur: Clive Barker, 722 bladzijden. Oorspronkelijke taal: Engels. Nederlandse vertaling: Weefwereld.